Над 11 000 пловдивчани носят името Георги
Над 11 000 пловдивчани носят името Георги / www.bourgas.org

На 6 май отбелязваме един от най-големите български празници – Гергьовден. Името Георги е най-често срещаното мъжко име в България. В Пловдив, кръстените на светията са 11 339 души, а името Гергана носят близо 2300 пловдивчанки.

Празникът предвещава пристигащото лято, денят е изпълнен с много обичаи, свързани със земеделието, скотовъдството и здравето, тъй като името Георги означава земеделец – гео (земя) и ерго (работя).

Светията е почитан както от християни, така и от мюсюлмани. В иконите се изобразява на бял кон, пронизващ змей с копие. Според християнското му житие е бил славен военен стратег, умрял заради вярата си от меча на император Максимилиан. Българските легенди пък го представят като славен юнак, спасяващ девойка от ламята от долната земя. Затова светията се свързва с храбростта на армията, която празнува на същия ден.

Eдин от най-характерните обичаи за Гергьовден е приготвянето на курбан от мъжко агне. На този празник се събира цялото семейство и на трапезата задължително присъства печеното агне и обредният гергьовски хляб. На трапезата трябва да има агнешка дроб-сърма, млечни продукти, варено жито, зелен лук и пресен чесън, баница и вино.http://www.hera.bg/i/0.gif