Министър Павлова: Правителството спаси 23 млн.лв. европейски пари
Министър Павлова: Правителството спаси 23 млн.лв. европейски пари / netinfo

Министърът на регионалното развитие и благоустройството откри официално рехабилитираните пътни отсечки Пампорово- Смолян и Смолян- Стойките. Обновени са общо 18 км от двете направления, които включват проходите „Пампорово“ и „Превала“. Участъците са част от Лот 27, който се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. с 23 млн.лв. По проекта се рехабилитира и пътят между Рудозем и Смилян. По време на официалната церемония министър Павлова отбеляза, че работата по Лот 27 се е превърнал в сага, от която са страдали всички в продължение на пет години, заради провала на първата фирма изпълнител. „Пет години мъка, но сега се справихме само за 4 месеца, затова благодаря много за усилията на строителя, който успя да възстанови справедливостта и за кратко време се справи с ремонта на общо 26 км пътища, включващи двата тежки прохода, и пътната отсечка, свързваща Рудозем и Смилян, които са изключително важни за хората от региона и развитието на туризма“, заяви министър Павлова. Тя подчерта, че българското правителство е спасило 23 млн.лв. безвъзмездно европейско финансиране по линия на ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 г. буквално в последния момент. „Никои не вярваше, ще се справим с проекта. Получих много парламентарни запитвания от опозицията, които не ни вярваха и смятаха, че няма да успеем, че ще загубим проекта, но ние се справихме само за 4 месеца“, каза още регионалният министър.

По отношение на третия участък от лот-а министър Павлова информира, че са асфалтирани и готови 6 км от осемкилометровото трасе, но са възникнали три големи свлачища, чието укрепване предстои със средства от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“.„Важното е, че проектът в целостта си е изпълнен, че не загубихме европейското финансиране и имаме основно ремонтирани пътища“, каза още Павлова.

Тя подчерта, че приоритет за Смолянска област остава довършването на рехабилитацията на главния път Асеновград- Чепеларе. По думите й в момента текат довършителни дейности, но като цяло проектът е завършен. Остава да се положи износващ слой асфалт и маркировка. Министър Павлова припомни, че заради тежката зима е имало множество аварии, свлачища и срутища по цялото направление, което е наложило допълнителни дейности и средства за разчистване и укрепване. Вече е напълно завършено укрепването на опасното срутище при Юговското ханче, както и трите свлачища между Асеновград и село Наречен. Министърът информира, че са осигурени средства за основен ремонт на трите тунела по направлението, който ще се извърши догодина.