Медицинския университет чества 70-годишен юбилей
Медицинския университет чества 70-годишен юбилей / Снимка: Диляна Петрова, Дарик Радио Пловдив

Медицински университет-Пловдив чества 70 годишнина от основаването си. Университетът е основан през далечната 1945 година, като „втория медицински факултет“ за страната.

В навечерието на 70 годишнината си МУ-Пловдив обучава в своята учебна база и инфраструктура над 5000 студенти, докторанти и специализанти.

С валидиране на юбилейна пощенска марка се дава начало на тържествените събития от Програмата на честванията за 70 годишнината на МУ-Пловдив.

Апогеят на тържествата е през следващите две седмици 14 - 22 май. Университета организира грандиозна програма, която включва празнични и научни събития. В сериозен световен форум обещава да се превърне научната конференция „Наука за здраве“ с над 580 регистрирани учени, като първата откриваща лекция ще бъде изнесена от един от откривателите на вируса на СПИН – проф. Жан-Клод Шерман.

Световни имена и авторитети са сред чуждестранните гости на МУ, сред които са 10 почетни доктори /доктор хонорис кауза/ от България, Великобритания, Израел, Финландия, Франция, Белгия. Участват и учени от САЩ, Унгария, Румъния, Русия, Армения, Италия, Гърция и др. Участват учени от всички висши медицински училища в страната, от БАН, НЦЗПБ, болнични заведения и университети. Честванията включват и благотворителни инициативи и тържества.