Левочево празнува традиционния събор „Илинден - среща на родовете”
Левочево празнува традиционния събор „Илинден - среща на родовете” / снимка: mirela.bg/архив

И тази година  смолянско село Левочево ще отпразнува традиционния събор „Илинден - среща на родовете”. В рамките на празника ще се проведе и петият  национален конкурс „С песните на Надежда Хвойнева”.

Проявите започват днес с откриване на изложба „Левочево – минало и традиции”. Утре, 19 юли, от 10.00 часа ще започне конкурсът „С песните на Надежда Хвойнева”. Досега за участие в него са се записали 30 млади таланти. Именитата родопска певица е почетен гражданин на Смолян.

Празникът на селото  ще бъде открит същия ден от 18.00 часа. Ще се проведе среща на родените през 1964 г. По-късно победителите от конкурса ще бъдат наградени на гала-концерт.

В неделя, 20 юли, когато честваме празника на Св. Илия, ще бъде отслужена св. литургия в храм „Св. Св. Петър и Павел”. Тогава ще се проведе среща на родовете и ще бъде раздаден благословен курбан на параклиса „Св. Илия” в местността Илинден.

 

Националният конкурс с „Песните на Надежда Хвойнева” се провежда под патронажа на кмета Николай Мелемов. Организатори на събитието са община Смолян, кметство Левочево, ГПК  „Сакарка”, местното читалище „Развитие – 1919 г.” и църковното настоятелство при храм „Св. Св. Петър и Павел”.