КОМЕНТИРАЙ ТРУДНО: Смесената собственост остава най-големия проблем в Стария град
КОМЕНТИРАЙ ТРУДНО: Смесената собственост остава най-големия проблем в Стария град / netinfo
„Градини и паркове” почистват на Форума от храсталаци
51173
„Градини и паркове” почистват на Форума от храсталаци
  • „Градини и паркове” почистват на Форума от храсталаци

Смесената собственост на къщите и имотите остава най-големия проблем в Стария град,  заяви зам.-кметът по културата Стефан Стоянов в предаването на Дарик „Коментирай трудно". Това създава сериозни затруднения при изготвянето на общи проекти и общината трябва да контролира по-добре това как хората се грижат за собствеността си, тъй като има достатъчно нормативни уредби, които да уреждат този въпрос, смята Стоянов. В момента институт „Старинен Пловдив” е с временен управител и все още се опитваме да изградим ясна визия за бъдещето на резервата, допълни той. Община Пловдив има намерение и да поеме за стопанисване голяма част от археологическите обекти в града. Според Стоянов имаме възможност да стопанисва тези обекти по-добре, от колкото държавата в момента.

По отношение на Централната градска част, той заяви, че  трябва да има стил и единна визия на осветлението, настилките, информационните табели. Стартираме ремонта на Главната от Халите до Аптека "Марица", като целта е да се запази визията с подобни цветове и форми, каза още зам.-кметът.

По думите му, подобряването на визията на централния площад ще започне през май месец с новите разкопки. Целта е да се експонира западната порта на Форума. Дейностите почти няма да се отразят на пешеходното движение, тъй като те ще са в района между Цар Симеоновата градина и първата редица дървета до пощата, посочи още  зам.-кметът по културата.

Обществен дебат за бъдещето на паметника на Филип Македонски е задължителен, смята Стоянов. Според него това е един хубав монумент, който се е харесвал на туристите. Окончателното решение дали паметникът ще се върне на същото място ще бъде взето от Общинския съвет. Общината активно мисли за охраната на Римския стадион, който се очаква да бъде открит на 30 април. Там вече има изпочупени стъкла и надраскани графити.

През есента ще кандидатстваме за 2 млн. лева за Небет тепе, заяви зам.-кметът. Парите вероятно ще са по норвежката програма, по която се реновира и Римският стадион. Идеята за Небет тепе е да се разчисти археологията, като се възстановят някои от крепостните стени и атрактивната голяма западна кула.