Кметът обвини надзорниците на приватизацията заради “Градски транспорт”
Кметът обвини надзорниците на приватизацията заради “Градски транспорт” / netinfo
Обвиненията, че Надзорният съвет на Общинската агенция за приватизация се превръща в политически орган, решавайки казуса “Градски транспорт”, донякъде са основателни. Това заяви днес кметът Славчо Атанасов, запитан за действията на администрацията след вчерашното решение на надзора да продава заложените акции на купувача Ангел Батаклиев, ако той не плати доброволно в 25-дневен срок 20 % неустойка за неизпълнени инвестиции.

Като мотив за политизирането на контролния орган на ПОАП кметът посочи, че решението не е подкрепено от двамата представители на общината и от представителя на ВМРО. Славчо Атанасов отново призова надзорниците да внесат проблема за обсъждане в Общинския съвет. На въпрос на Дарик няма ли това да политизира още в по-голяма степен юридическия казус “Градски транспорт”, той отвори, че се надява съветниците да проявят разум и добави, че в местния парламент са представени повече политически сили и независими съветници, отколкото в Надзорния съвет на агенцията за приватизация. Припомням, че групата на БСП, чийто член е купувачът на “Градски транспорт” Ангел Батаклиев, няма свой представител в надзора.

Кметът предупреди, че рейсовете на “Градски транспорт” може да спрат, ако се стигне до повторна продажба на част от пакета акции, закупен от Батаклиев. Другите фирми могат да компенсират общо с 50 автобуса, и то – много по-лоши, липсата на колите на “Градски транспорт”, каза Атанасов.

Надзорният съвет на ПОАП не може да внесе казуса с неустойката на сесия на Общинския съвет, защото ОбС към момента няма правомощия да вземе такова решение и то би било нищожно. Така коментира призива на кмета председателят на надзора Дани Каназирева. Тя посочи, че по закон именно надзорът, който осъществява следприватизационния контрол, има компетентност да реши начисляване на неустойка. Нарушенията на приватизационния договор са категорични и бяха единодушно констатирани в предишното решение на Надзорния съвет единствено с юридически аргументи, добави тя.