/ повар.ру
Постна баница с щир и лапад и баница с ръчно дърпани кори по традиционна каракачанска рецепта ще може да се опита на третото издание на панаира „Етнокухня на колела“.

Това съобщи в интервю за Дарик Анастасия Чолакова - председател на културно-просветното дружество на каракачаните в Карловския регион.

Дегустираме домашни храни на Slow Food Пловдив фест

Представителите на етническата общност ще предложат и хляб по оригинална своя рецепта. Същевременно във вечерта на руската кухня ще бъде представено и традиционното татарско ястие беляши. Самите руснаци пък ще сготвят най-популярната си родна супа – борш, анонсира членът на УС на фондация „Заедно“ Олга Атанасова. Двете етнически общности – каракачани и татари, ще участват за първи път на кулинарния фестивал.
 
Работилница за месене на хляб, в която ще може да се включи всеки пловдивчанин и гост на града, ще бъде открита до Джумая джамия в първия ден на кулинарния панаир „Етно кухня на колела“, който тази година започва на 17 май.

Всеки посетител ще може да си избере какъв хляб иска да замеси и да си вземе за вкъщи: квасен хляб, хала (традиционен еврейски сладък хляб), арменски лаваш, италианска фокача или българска содена питка. Именно хлябът, като свещена храна и основно ястие на трапезата на всички народи, бе темата на второто издание на панаира през 2018 г.
 
Първата вечер на панаира, която ще се проведе под мотото „Заедно на трапезата“, ще бъде и със специалното участие на чехи и словаци, които живеят в града под тепетата. Посетителите ще могат да опитат и специалитети от френската кухня.
 
Всеки етнос ще има възможност да разкаже пред публиката за традициите и обичаите на своя народ в културата на хранене и да почерпи присъстващите с някои от най-характерните за трапезата им кулинарни изкушения.
 
Панаирът на кулинарното изкуство “Етно кухня на колела” (Ethno Kitchen on Wheels) е проект на фондация “Заедно”, който се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив, съвместно с местните етнически общности с най-стара история в града под тепетата.

Третото издание на панаира през 2019 г. е в подкрепа на града като Европейска столица на културата. Генерален спонсор на събитието е БК Горна баня. Още любопитни новини за форума може да откриете в сайта и страницата на събитието във
facebook.