/ iStock/Getty Images
Към момента всички показатели на качеството на въздуха в район "Източен" са в границите на допустимите норми, съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пловдив (РИОСВ - Пловдив) след анализа на резултатите от 24-часовите измервания на качеството на въздуха след пожара вчера.

Превишения са установени единствено по показател "фини прахови частици" (ФПЧ10) - 75 хg/m3 при среднодневна норма 50 хg/m3, като в отделни моменти до полунощ те са достигали до 180 хg/m3. От ранните часове на днешния ден се забелязва тенденция за намаляване стойностите. Останалите показатели (серен диоксид, азотни оксиди и въглероден оксид, бензен и други) не показват превишаване на законоустановените допустими норми.

Голям пожар пламна в Пловдив (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мобилна автоматична станция (МАС) вчера беше позиционирана в двора на ОУ "Пенчо Славейков" в район "Източен", чрез нея се извърши 24-часовото пробонабиране.

След възникването на пожара вчера и днес експертите на РИОСВ - Пловдив изследваха и качеството на въздуха при двата пункта, в кв. "Каменица" и в ЖК "Тракия" за мониторинг на въздуха, за да са сигурни дали силният вятър няма да разнесе замърсители и в други части на града. При тях не са установени отклонения от нормите по нито един от измерваните показатели, посочват от екоинспекцията.