Издават сборник с дипломатическите документи от Априлската епопея
Издават сборник с дипломатическите документи от Априлската епопея / netinfo
Да бъдат събрани в едно издание всички дипломатически кореспонденции и документи от времето на априлската епопея ще инициира президентът Георги Първанов. Това той обяви по време на дискусията за историческата роля на Баташкото клане.

Според Първанов, притеснителен е фактът, че в проекта “Митът Батак” се опитват да поставят под въпрос цялото българско възраждане. Тезите, които се прокарват в него са опасни, защото от тях излиза, че нашата свобода ни е дадена даром, каза още президентът по време на дискусията в Батак. Не Батак е пречка за разширяването на ЕС и за членството на Турция в него, заяви в препълнената зала Първанов. Ние подкрепяме усилията на нашата съседка за членство, добави той и призова на финала “да вземем от миналото огъня, не пепелта, онова, което ни обединява и засилва, а не онова, което ни разединява и отслабва”.

Подобни дискусии ще организираме и занапред с младите хора от цялата страна, каза още президентът, и темата ще бъде “Как да съхраним националната си идентичност в ЕС.

На дискусията в Батак присъстваха ученици от града, Пещера, Пазарджик, суденти от ПУ, видни общественици и историци.