Исканията на бизнеса и обещанията на кмета за Новата година
Исканията на бизнеса и обещанията на кмета за Новата година / netinfo

Да се създаде спешно електронна община, която да пести време и да създаде по-добра среда, както за бизнеса  в града, така и за потенциалните инвеститорите. Задължително трябва да се създаде  банка за обмен на данни и документация между отделните институции, за да се улеснят не само фирмите в града, но и работата на всички граждани, заяви в интервю за Дарик радио председателят на Търговско промишлената камара в Пловдив д.и.н Добринка  Проданова по време на специализираното икономическо предаване.

Още през 2012год. в общината ще заработи вътрешна електронна система между отделите в администрацията, която е първият етап от изграждането на електронна община, обясни в ефира на Дарик кметът Иван Тотев. Той призна, че Пловдив е изостанал много в това отношение, не само от развитите европейски градове, но и от много други по-малки общини в България и обеща, че до края на  мандата проектът ще бъде реализиран. През Новата година ще заработи и информационен отдел към общината, който ще подпомага бизнесът при кандидатстването по европейски програми за финансиране.

Представителите на висшия мениджмънт  настояват още диалогът между бизнеса и местното управление да бъде по-активен, да има повече дискусии и бизнес форуми, и по този начин да се търсят успешните решения за икономическото развитие на града, коментира и Станислав Разпопов, избран за Мениджър на годината.


Липсва и добро управление на индустриалните зони в града, смята бизнесът. Проблемите са много, като повечето са свързани с лошата инфраструктура.  Сдружението на фирмите, които са разположени на Голямоконарско шосе, има конкретно искане за откриване на линия на Градски транспорт.  В тази част на града работят  близо 2000 души, които не могат да ползват обществен транспорт. Голямоконарско шосе е приоритетен проект за този мандат, заяви в отговор на това кметът Иван Тотев.  Предвижда се изграждането  на четирилентов път, а в рамките на тази година може да се пусне линия от маршрутните таксита за работещите във всички фирми, разположени по тази входно-изходна артерия, обеща още кметът.