Етем не дава пари на бедстващите земеделци в Калековец
Етем не дава пари на бедстващите земеделци в Калековец / netinfo
Министерството на Емел Етем не поема отговорност за щетите, нанесени на селскостопанските култури след смерча, преминал през пловдивското село Калековец, но ще възстанови отнесените покриви на близо 80 къщи. Това заяви министърът на държавната политика при бедствия и аварии по време на срещата си този следобед с пострадалите жители на селото. С подробностите Мария Маринова.

Селскостопанските производители в село Калековец, повечето от които нямат застраховки на бизнеса си, няма да получат държавни обезщетения, след като в късния следобед вчера смерч унищожи насажденията им. Това каза министър Емел Етем в пловдивското село. Тя уточни, че навсякъде в Европа стопаните сами носят отговорност за имуществото си при бедствия. Етем припомни, че още при наводненияа през 2005- а е педупредила за това.

До началото на следващия месец министерството на държавната политика при бедствия и аварии ще разгледа описите, направени от бедстващите общини. Комисия ще определи размера им и ще се погрижи за изплащане на обезщетения за разрушените къщи.

Междувременно днес Общинският съвет на пловдивската община Марица гласува единодушно 50 000 лева помощ за пострадалите от смерча в с. Калековец.

С парите ще бъдат покрити вече направени разходи за найлони, с които временно се запушват изпотрошените прозорци на къщите, ще бъде възстановено кметството, което също пострада, а с останалата сума ще се подпомогнат частните собственици за закупуване на строителни материали.

Още няма уточнен механизъм, по който ще се разпределят парите.

Общинският съвет на Марица има готовност да разгледа и ново искане за допълнителна финансова помощ на най-тежко пострадалите, след като трите комисии, които описват щетите, приключат работа. Очакванията са огледите да приключат най-късно до четвъртък.

От сутринта са описани щетите на 25 къщи.