Държавата пак иска да продава военното НИТИ - Казанлък
Държавата пак иска да продава военното НИТИ - Казанлък / снимка: kazanlak.com

Само седмица след повторните взривове в държавното ВМЗ – Сопот, които разтърсиха Подбалкана, Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) обяви за продажба 100% от капитала на друго военно държавно дружество - „НИТИ“ ЕАД, Казанлък.

Минималната конкурсна цена за продажбата на 690 392 броя акции е 3,6 млн. лева, а депозитът за участие - 360 000 лв. Срокът за подаване на обвързващи оферти е 17.00 часа на 27 юли 2015 г.

Участниците трябва да имат опит в производството и/или търговията с отбранителна продукция; да има положителен финансов резултат за всяка от последните две финансови години, съгласно одитираните годишни финансови отчети, и да са получили разрешение за достъп до информация с ниво на класификация „Секретно“ или удостоверение за сигурност, съгласно Закона за защита на класифицираната информация.

От АПСК уточняват, че няма да се допускат компании с офшорна регистрация, консорциуми, които са специално създадени, фирми в ликвидация, обявени в несъстоятелност или в производство, осъдени за банкрут или участници, които създават дружество специално за сключване на договора за приватизация.

Научноизследователският технически институт (НИТИ) в Казанлък е създаден през 1962 г. с цел разработки на военни изделия. Държавната компания се занимава и с проектиране на промишлени сгради, предназначени за военно и специално производство, обществени и жилищни сгради и нестандартно оборудване.

Преди близо 7 години Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол направи опит да продаде дружеството при начална цена на търга от над 6 млн. лв., но въпреки първоначалния заявен интерес до сделка не се стигна.