/ Тина Соколова
Два акта за кмета на Стрелча заради депониране на старото сметище
101986
Два акта за кмета на Стрелча заради депониране на старото сметище
  • Два акта за кмета на Стрелча заради депониране на старото сметище
Два акта са съставени от експерти на РИОСВ на кмета на Стрелча Стойно Чачов, след като при проверка през април и май експерти на РИОСВ-Пазарджик са установили множество камиони, изсипващи отпадъци на старото сметище.

Окончателно: Кметът на Стрелча остава на поста, но излиза в отпуск

По план то трябваше да е закрито, а боклукът да се вози до Регионалното депо в Панагюрище. Стрелча има договор с ПУДООС за рекултивация на сметището още от 5 ноември миналата година.

Процедурата е на финала и е оставало само да се дадат строителна линия и ниво, което не е направено от общината.

Община Стрелча

Предстои да бъдат издадени наказателни постановления, като глобите ще се между 3 000 и 10 000 лева. От РИОСВ ще наложат и допълнителна забрана за ползване на сметището.

Стойно Чачов остава на поста си като кмет на Стрелча

При неизпълнение се носи отговорност по Наказателния кодекс.Кметът Стойно Чачов коментира, че проблемът стои още от сключването на договора на общините Стрелча и  Панагюрище за новото депо.

В комплексното разрешително към него са предвидени по 920 кубика годишно за Стрелча, а реалните количества са двойно повече. Започната е процедура за промяна на комплексното разрешително, но процедурата не е приключила.

Кметът на Стрелча заставил 17 души да подадат молби за напускане

През зимата нямало как да се започне рекултивация, а през март пък на започването й попречила проведената срещу Чачов акция на полицията и прокуратурата. Той е решен да обжалва наложените актове.

Чуйте повече в звуковия файл: