Димитър Колев се включи в турнир по петанк
Димитър Колев се включи в турнир по петанк / netinfo

Великденски турнир по петанк се проведе днес на Гребната база в Пловдив. Гост на надпреварата бе кметът на район „Западен“ Димитър Колев, който даде официален старт на турнира.

Събитието се провежда за десета поредна година, като по традиция се организира след Великден. Тази година в надпреварата се включиха 12 отбора. След тях имаше участници от Пловдив, София, Варна, Бургас, Хасково и други градове. Днес бе състезанието по тройки, а за утре е предвидено и по двойки. Самият Димитър Колев също се включи активно в надпреварата, като показа завидни умения в този спорт.

Петанк е игра с топки, възникнала във Франция в началото на 20-ти век, но произлизаща от стара провансалска игра, чиито корени са още през 8-ми век. Днес тя е национален спорт на Франция, а също така е много популярна в Белгия, Нидерландия и други европейски страни, както и в бившите френски колонии в Африка, Азия и Полинезия. Петанк се играе на правоъгълна площадка с размери 5 на 15 метра и твърда настилка от пясък или сгур. За нея се използват топки от специална метална сплав, които тежат от 600 до 800 грама. Може да се играе индивидуално, по двойки или тройки, като класически се играе по тройки, които може да са мъжки, женски и смесени. Когато се играе индивидуално и по двойки, всеки състезател от отбор има по три топки, а когато се играе по тройки – по две топки.