Дебатират за опасността от зараза в ОУ Христо Ботев
Дебатират за опасността от зараза в ОУ Христо Ботев / netinfo

Отсъствията на учениците от ІІІ А клас на Основно училище "Христо Ботев", които втори ден пропускат занятия заради несъгласието на родителите им да учат с деца от Столипиново, ще бъдат извинени по семейни причини, съобщи за Дарик радио директорът Иван Пенев.

Протестиращите окупираха класната стая и  не пуснаха децата си в час в час заради опасността да бъдат заразени с хепатит. Родителите настояват 13- те ромчета от Столипиново, които се обучават по Програмата за десегрегация на малцинствата да бъдат пренасочени в други учебни заведения. Две от тези деца, които учат в училище ”Христо Ботев” вече са заболели от хепатит.

Според директора на РИОКОЗ д-р Ани Егинлиян подобни случаи ще има и занапред, защото въпреки предсрочната имунизация на децата от смесените училища, изграждането на антитела в организма продължава до 45 дни и болестта може да се прояви преди този срок. По думите й не се налага децата от програмата за десегрегация да бъдат спирани от училище. Достатъчно да се спазват добра лична и обществена хигиена.

Днес предстои среща между родителите на учениците от ІІІ А клас и представители на санитарната агенция за разрешаване на възникналия конфликт.