Даниел Вълчев облече ученическа униформа и обяви стачката за хипотетична
Даниел Вълчев облече ученическа униформа и обяви стачката за хипотетична / netinfo

Министърът на образованието Даниел Вълчев не се съмнява, че всички директори са изпълнили заповедта му за навременно откриване на учебната година и 15 септември и тази година ще се проведе по един разумен начин, който е чест за българското училище. Това каза той в Пазарджик при откриването на учебната година в Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт.

Образователният министър отказа да коментира какви ще бъдат санкциите на директорите , които не са се подчинили на заповедта му и нарече едночасовата предупредителна стачка днес “хипотетична”. “Дали учителите са стачкували днес ще разберем довечера, засега не коментирам хипотези”, каза Даниел Вълчев.

На въпрос на Дарик радио ще отстъпи ли правителството при преговорите за 100 % -но повишаване на учителските заплати министърът на образованието отговори, че това може да стане само ако се съкрати на половина военният бюджет, или ако не се купуват нови автомобили на полицията. “Учителите дадоха ясен знак на обществото и на правителството, че България се нуждае от модерно и качествено образование и това не може да стане без качествени и добре мотивирани хора, които да вършат с удоволствие работата, на която са се посветили”, каза Даниел Вълчев и добави, че правителството ще отвърне с достатъчно стабилен ответен знак, като повиши заплатите в сферата с 52% до медец юли 2008 година.

Над 170 милиона лева са заделени от правителството за оптимизиране на училищната мрежа у нас през следващата година и те ще бъдат отпускани по две нови програми – за ограничаване на отпадането на деца от училище, като се доставят безплатни учебници на учениците до 7 клас и за допълнителна съботно-неделна работа с изоставащите ученици, като за това са предвидени солидни възнаграждения за учителите, които ще заявят готовност да се занимават с това.

Даниел Вълчев облече новата униформа на гимназията по икономика, която децата му подариха и поднесе своя подарък – икона на Божията майка и училищен звънец, с който лично прикани децата да влязат в час.
Журналистическа проверка установи, че всички училища в Пазарджик откриха точно в 9 часа учебната година, с едно единствено изключение на Езиковата гимназия.