Частична амнистия за стари дългове за парно
Частична амнистия за стари дългове за парно / netinfo
“EВН България Топлофикация” няма да търси стари задължения за парно и топла вода на пловдивчани отпреди март 2005-а година, ако досега не са предприети съдебни действия за тяхното събиране. Това изненадващо огласи председателят на Управителния съвет на дружеството Йорг Золфелнер.

Амнистията обаче няма да засегне онези 4600 битови абонати, срещу които има издадени изпълнителни листове. Золфелнер обаче заяви, че оттук нататък няма да одобрява разходи на топлофикацията за завеждане на нови дела за дългове, които са по-стари от 3 години. Дружеството ще загуби 14 милиона лева при общ размер на вземанията от клиенти 20, 4 млн лева, прогнозира председателят на Управителния съвет на EВН България Топлофикация.

Амнистията обаче няма да влезе в сила веднага, стана ясно от обясненията на Золфернер. На въпрос на Дарик дали с внесяни към днешна дата пари ще се покриват текущи сметки или лихви по просрочени плащания, той отговори, че софтуерът все още не позволява плащане на последна фактура при наличие на предишни вземания. Това означава, че парите, които ще внасят клиентите до въвеждането на новия софтуер ще отиват за старите дългове.

Повече от половината абонати на ТЕЦ не са в състояние да си платят задълженията в рамките на 3 месеца, призна членът на УС на топлофикация Йозеф Пенц. Въпреки това, събираемостта сред домакинствата се е вдигнала от 26 на 37% след изпращането на повече от 8300 напомнителни писма.

Планираното от ЕВН плащане на ток и парно на общи каси ще бъде въведено не по-рано от края на следващата година.