/ RNews.bg
Организацията на БСП в Сопот прекрати членството в партията на зам.-кмета на града Николай Новаков. Решението е взето снощи на заседание на организацията и потвърждава становището на Контролната комисия на левицата от 2-ри април.

От БСП в Сопот остро осъждат действията на Новаков, окачествявайки ги като уронващи престижа на общината и партията. Поведението на Новаков социалистите определят като „срамно и недостойно”, „неприемливо за административната длъжност, която заема” и „ подронващо авторитета  и на местната власт”.

Другата седмица ръководството на местната структура на БСП ще проведе среща и с кмета на общината  Деян Дойнов, в което да бъде обсъдено финансовото състояние на Община Сопот.

Припомням, че депутати от ГЕРБ ще отправят питане към вътрешния министър има ли зам.-кметът на Сопот Николай Новаков десетки криминални регистрации. Това обяви на брифинг в парламента Антон Тодоров, но не уточни кога ще поискат тази информация.

Има ли множество криминални регистрации зам.-кметът на Сопот Николай Новаков от 90-те години и след това - за множество измами, кражба с използване на откраднатото МПС, хулиганство, подкуп, съпротива на органи на реда, изброи той.

Питането е на база многото сигнали, които постъпвали в партията. 

По темата с продължение депутатът Александър Иванов от ГЕРБ съобщи за случай с частен инвеститор в 73 дка лозови масиви, на когото от общината са начислили неправомерно данък и такса. Начислили са данък от 24 хиляди лева върху 73 дка земеделска земя, която представяла лозови масиви, плюс такса "смет", което, по думите на Иванов, е правен и финансов нонсенс.

След запитване на самия инвеститор, от кадастъра отговарят, че няма промяна в предназначението на земята. В крайна сметка чуждестранният инвеститор не получава документи на каква база са определени налогът и таксата, наложен е запор от частен съдебен изпълнител, следва и разпродажба на имуществото.
 
Най-вероятно искат да създадат фиктивна видимост за приходи в общината на документална база, за да могат да получават нови заеми, коментира Антон Тодоров.