Братската могила възкръсва до година
Братската могила възкръсва до година / dariknews.bg

До една година трябва да приключат дейностите по реновиране на Братската могила, съобщи кметът на района Здравко Димитров. По думите му, няма да се променя замисълът, а само ще се надгражда старата част на монумента. Външната архитектура на паметника ще се запази, но има идея отворите да бъдат остъклени, за да се запази максимално дълго вътрешността на монумента.

Според екипа, който ще реставрира Братската могила, е нужно той да е център на съвременното изкуство, в него да се провеждат концерти и други културни мероприятия. До 2 седмици трябва да бъда изготвен макетът за новата визия на паметника. Все още не е ясен размерът на средствата, които ще бъдат вложени в дейностите, но парите най-вероятно ще са от спонсори и дарители. В работата ще се включи архитектът на паметника Любомир Шинков, художниците Красимир Тодоров, Ставри Калинов и други.

Община Пловдив подкрепя инициативата и ще даде своя дан, но все още не е ясно по какъв начин ще подкрепи дейностите. Това заяви главният секретар на общината Борислав Инчев.

През последните години Братската могила се стопанисва от Историческия музей. Паметникът, който наподобява древна тракийска гробница, е създаден през 1974 година по повод 30-годишнината от 9-ти септември 1944. В монумента има 19 скулптурни композиции на поколения герои, дали живота си за свободата на България. Каменните тела изобразяват падането на страната под турско робство, септемврийското въстание и партизанските сражения. Фигурите са изработени от камък и бронз.

Всеки делничен ден от 9.30 до 16.30 часа гражданите могат да посещават Братската могила. Входът е свободен.