Бизнесмен иска оставката на председателя на ОбС Пазарджик
Бизнесмен иска оставката на председателя на ОбС Пазарджик / dariknews.bg

Бизнесменът Благо Солов иска оставката на председателя на Общинския съвет в Пазарджик. В писмо, адресирано до медиите, един от най-успешните пазарджишки предприемачи и бивш общински съветник, настоява председателят на местния парламент Георги Йорданов да преразгледа решението си за закупуване на 42 преносими компютъра за съветниците. Изразявам категоричното си несъгласие с намерението да се похарчи значителна сума от Общинския бюджет за закупуване на индивидуален преносим компютър на всеки общински съветник, се казва в писмото. Този разход е недопустим, неморален, технически и икономически неоправдан в настоящия момент, каза за Дарик пазарджишкият бизнесмен. Солов цитира и личен разговор с председателя на Общинския съвет. По думите му, позицията на Георги Йорданов е "абсолютно неприемлива и обидна за гражданите". Солов определи репликата на председателя на Общинския съвет "да не би да искаш да хвърля тези пари на бедните?" като цинизъм. Бизнесменът настоява за промяна на решението или оставка от председателското място.

Няма да се съобразя с натиск отвън, така председателят на Общинския съвет в Пазарджик коментира обвиненията на бизнесменът Благо Солов за предстоящото разходване на средства за закупуване на преносими компютри. Георги Йорданов изрази категоричната си позиция, че решението няма да бъде взето еднолично от него, предложението ще се гласува от целият Общински съвет. В момента се събират оферти от фирми, не е ясно какъв ще е размерът на инвестицията и дали тя ще бъде направена, обясни още Йорданов.

Инициативата за закупуване на лаптопи на общинските съветници от Пазарджик е от година. Според предварително обявените условия ще бъдат закупени 42 лаптопа на цена не по-висока от 950 лева за всеки. В тази цена влиза периферната техника към компютъра, достъп до глобалната мрежа, обучителен курс  и софтуера, уточни председателят на Общинския съвет Георги Йорданов. Той съобщи още, че само 20 % от общинските съветници на Пазарджик са декларирали, че могат да работят с компютър.

Целта на тези действия е икономия на средства за хартия. Според справката на местния Общински съвет, за всяко заседание, разходът на хартия е около 3000 листа.