Бисер Киров и Георги Казалиев  да станат  почетни граждани на Смолян
Бисер Киров и Георги Казалиев да станат почетни граждани на Смолян / Бисер Киров/manager.bg

 Двама видни родопчани са предложени за званието „Почетен гражданин на Смолян". Това са Георги Казалиев, който за съжаление почина тази неделя и известният певец с родопски корен Бисер Киров. Местният парламент ще гласува предложенията на редовното си заседание в петък.

Георги Казалиев бе виден учител, институтски преподавател, читалищен деятел, общественик, краевед. Миналия месец  той навърши 85 години. Казалиев преподава дълги години в райковската гимназия, в Учителския институт. Основател е на първото Астрономическо дружество в България. Негова е идеята за създаване на смолянския Планетариум с Обсерватория. През 1990 г. Казалиев основава първия Екологичен клуб в страната. Идеите му за опазване на природата в Родопите са свързани с изследвания на отрицателната йонизация в района на Смолян.

Предложението за удостояването на Бисер Киров с високото отличие идва от инициативен комитет. Бисер Киров е естраден изпълнител и композитор. В момента той е назначен за „Посланик на добра воля" на България в Руската федерация. Започва кариерата си като вокален изпълнител с оркестър „Балкантон". Изнесъл е повече от 4500 концерта в Европа, Америка, Азия, Африка. Четири сезона е солист във „Фридрихщадтпалас" - Берлин. В продължение на 18 години е номиниран за най-популярен певец-чужденец в Германия. Като композитор има над 300 свои песни по стихове на български поети. Има издадени 15 големи албума в България, Куба, Германия, Полша и СССР, плочи в Испания и САЩ.

 Тази вечер Бисер Киров представя юбилейния си концерт в Смолян.  В зала 1 на Родопския театър от 18.00 ч. той ще изнесе концерт-бенефис  "Аз съм само ... един юноша". На 4 септември известният естраден изпълнител и композитор Бисер Киров отпразнува своя 70-ти рожден ден.

 В концерта тази вечер ще се включи и група "Вип престиж БГ". Проявата е включена в програмата за празника на община Смолян и честването на 100 години от Освобождението на Родопите.