л
л / ThinkStock/Getty Images
Безплатни профилактични прегледи за различни заболявания започват от днес и ще продължат до 5 април, като това са само част от инициативите, включени в тазгодишната програма на Здравната инспекция в Смолян, с която ще бъде отбелязан Световния ден на здравето – 7 април.

Профилактичните прегледи на зрението на децата от детските градини в родопския град са в партньорство с МБАЛ-“Смолян” и Ротари клуб. В седмицата преди Великден ще се осъществят и прегледи за рак на гърдата, като за целта са поканени водещи специалисти от София, които ще консултират жените, попадащи във възрастовия диапазон с риск от заболяването. 

В края на инициативата на 5-ти април ще се проведе и Регионален съвет по здравеопазване, а в храм „Св. Висарион Смолянски” ще бъде отслужена панихида за починалите здравни работници, както и молебен за здраве и благоденствие на лекарите и техните пациенти. Преди четиридневната почивка е предвидено и тържество с колектива на Здравната инспекция.

На 7 април Светът отбелязва Международния ден на здравето. Датата е избрана с основаването на Световната здравна организация през 1948 г. Международният ден на здравето се чества и като Ден на здравния работник в България от 1964 г.