Банки и Топлофикация безчинстват над пловдивчани
Банки и Топлофикация безчинстват над пловдивчани / sxc.hu

За фрапиращ случай с пловдивчанка, изтеглила 1000 лв. банков кредит, съобщиха от Движение за национално единство и спасение (ДНЕС). Жената не си покривала редовно задълженията и кредитът й станал изискуем, обясни адвокат Даниела Барекова. От банката й наложили запор на заплатата чрез пловдивски частен съдебен изпълнител (ЧСИ). След извършване на известни административни промени, финансовата институция налага втори запор на заплата й от софийски ЧСИ, а след известно време и трети (отново от Пловдив). Пловдивчанката била задължена да си направи и застраховка живот. Заради лихвите към момента кредитът й е нарастнал на 3045 лв. и не е изплатен, уточни Барекова. Случаят е от миналата седмица. Потърпевшата ще заведе дело, а защитата й ще бъде представлявана от адвокат на ДНЕС.

От февруари насам има заведени още едно дело срещу банковия произвол и две срещу ЕВН Топлофикация, каза още Барекова. Първото дело е заради почти двойно нарастналата лихва на потребителски кредит, при който банката задължава клиента да си ипотекира жилището, да си направи застраховка живот и да подпише запис на заповед. Двете дела срещу ЕВН са заради набъбнали сметки за парно и топла вода в домакинства, които от години не ползват услугата.

За периода февруари - декември в приемната на ДНЕС са постъпили около 300 сигнала за незаконосъобразни действия от страна на монополите - ЕВН Електроразпределение, ЕВН Топлофикация, ВиК, банки и мобилни оператори, съобщиха от неправителствената организация. 70% от тях са заради произволите на Топлофикация, категорични са от ДНЕС. Според тях основните причини, заради които хората, готови да си търсят правата по съдебен път, са толкова малко, са две - липсата на доверие в съдебните институции и невъзможността да си позволят разходите по делата.