Баловете за прием след 7 клас – по-ниски от миналата година

Баловете за прием след 7 клас – по-ниски от миналата година
Баловете за прием след 7 клас – по-ниски от миналата година
Баловете за прием в специализираните гимназиални паралелки след 7 клас ще бъдат по-ниски от миналата година, въпреки еднаквия среден успех от двата изпита. Причината са по-малкото отлични оценки, получени от сегашния набор, и по-големия брой кандидати със средни резултати между 3, 50 и 4, 50, обясни отговорникът на кампанията в Регионалния инспекторат на МОН Вихра Ерамян. Тя посъветва седмокласниците при подаването на заявките за първо класиране, което започва днес, да изреждат точно реда на желанията си, без да се притесняват, че те са нереалистични. Така няма опасност кандидатите да бъдат ощетени, макар че това ще създаде повече работа на експертите от Регионалния инспекторат. Ерамян подчерта, че дори с оценки около 4,50 момчетата имат шанс да се класират в най-престижните и желани паралелки.

Подаването на молбите за първо класиране ще продължи до сряда, включително. Паралелно със заявката на желанията 2443-има ученици, издържали успешно изпитите по български и математика, трябва да получат и служебни бележки с изпитните оценки. Те ще им необходими за така наречения “директорски” прием след трето класиране и за евентуално кандидатстване в други области, обясни Ерамян. Тя предупреди седмокласниците да пазят бележките, тъй като не се допуска издаването на дубликати.

Шестте училища-гнезда в областта ще приемат документи и в събота от 8 до 14 часа. Списъците от първото класиране ще бъдат изнесени следващия петък. Очаква се в края на кампанията поради непопълване да бъдат закрити около 15 паралелки, прогнозират от Регионалния инспекторат. Миналата година незапълнени останаха само 3 паралелки.