/ Областна администрация - Пловдив
360 защитни костюма от най-висок клас на обща стойност почти 40 000 лева и 345 екипа за еднократна употреба разпределиха от областния кризисен щаб в Пловдив на болниците в областта, които ще поемат пациенти с COVID-19. Предпазните облекла са дарени на Областния кризисен щаб и бяха предадени лично от областния управител Дани Каназирева на директорите на лечебните заведения.
 
Областният управител подчерта, че даренията са разпределени между всички  болници и, че няма да ги дели на държавни, общински и частни.
 
Каназирева: Още една болница в Пловдив подготвя денонощен кабинет за болни със съмнение за COVID-19

„Знам, че не са достатъчно, но каквото зависи от нас, го правим. Най-важното в момента за здравните работници е осигуряването на предпазно облекло. Благодаря на всички дарители, които отделят средства, за да обезпечим болниците на първа линия с изключително нужните в момента защитни средства и дезинфектанти. Медиците имат моята пълна безрезервна подкрепа, както е било винаги досега. Всяко едно дарение ще стигне до тях“, заяви Каназирева.
 
70 гащеризона за многократна употреба най-висок клас и 40 за многократна получи университетска болница „Свети Георги“. Според ръководството, защитното облекло идва навреме и ще гарантира спокойствие за работещите. Тук предстои откриването на нов сектор с допълнителни легла, в това число и за интензивна грижа.
 
30 от най-висококачествените защитни екипи и  20 от останалите предаде областният управител и на директора на МБАЛ “Пловдив“. Директорът на болницата д-р Динчо Генев увери, че към момента лечебното заведение е подготвено, но всяка помощ е добре дошла. 

Областна администрация - Пловдив

100 броя екипи за еднократна употреба получи и Спешна помощ в Пловдив, които според зам.-директора д-р Димитър Христозов са много нужни на медицинските работници. 

Областна администрация - Пловдив

Предпазни гащеризони от висок клас за многократна и за еднократна употреба и защитни средства получиха и лекарите от УМБАЛ “Пълмед“, УМБАЛ “Каспела“,  Военна болница, Транспортна болница, МБАЛ “Свети Иван Рилски“ и МБАЛ „Света Каридад“.

Областна администрация - Пловдив

Общинската болница „Д-р Киро Попов” в Карлово получи общо 60 броя защитни костюма – 40 от най-висок клас и 20 за еднократна употреба, както и 50 защитни шлема. Освен това карловската болница ще получи и 200 литра дезинфекциращ гел, особено нужен на болниците в сегашната ситуация. Областният управител лично предаде дарението на директора на общинската болница д-р Христо  Пелев  и кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов, които благодариха от името на лекарите в болницата.
 
Даряват дезинфекциращ гел и спирт на болниците в Пловдивско

„Искам да благодаря на Областния кризисен щаб и на областния управител Дани Каназирева.  В този момент е много важно медицинският персонал да бъде здрав, защото дори да имаме легла, болница и апаратура, ако няма лекари, сестри и санитари, няма кой да се грижи за болните“, каза кметът на Карлово Емил Кабаиванов. В карловската болница има инфекциозно отделение, а при необходимост има възможност да се отделят още легла за лечение на пациенти с лека и средно тежка форма на заболяването.

Призив за дарения на лични предпазни средства отправиха от Медицински университет - Пловдив

Предпазни средства получават  и общинските болници в Раковски и Първомай, на този етап болницата в Асеновград е осигурена с всичко необходимо за лечебния процес. В бившата първа градска болница „Свети Мина“ бяха дарени 1000 броя ръкавици, а за работещите епидемиолози в  РЗИ са осигурени 100 броя предпазни шлемове.
 
Каназирева: В болниците в Пловдив е създадена необходимата организация

Областна администрация продължава разпределението между всички лечебни заведения в Пловдив и областта и на останалото количество дарения на Областния кризисен щаб - 6000 литра дезинфекциращ гел, както и близо 500 защитни облекла от най-висок клас, закупени със собствени средства от общините Калояново и Куклен, след решения на местните общински съвети.