Махала и Адата
Махала и Адата / снимка: Петър Тодоров
Проекти на
96823
Проекти на
  • Проекти на
В клъстер „Махала“ имаме най-много проекти и най-силно европейско измерение на програмата „Пловдив – ЕСК 2019“. Това заяви в студиото на Дарик артистичният директор на общинска фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева. Тя допълни, че този проект е изненадал дори екипа на организацията, който е смятал, че с него ще има най-много затруднения, защото у нас няма традиции на работа с малцинства, свързани с културата.
 
Фондацията е правила работилници и специални срещи с международни партньори във връзка с 13-те проекта, които са включени в клъстер „Махала“. По думите й в момента в кв. „Столипиново“ протичат репетиции с деца и техни родители в театралното представление „Медея“. Куюмджиева каза още, че се очаква интензитетът на дейностите по проекта да се повиши.
 
Относно „Адата“ фондацията засега реализира малки проекти, които включват акции за почистване на крайбрежието на Марица, детски пикник и изготвяне на карта за велопоходи край реката. По резидентната програма, свързана с Адата и открита през януари, са кандидатствали 320 художници от цял свят.
 
Куюмджиева добави, че един от акцентите през 2019-та ще бъде специално лятно речно събитие, което ще бъде сред основните акценти в емблематичната година. В проекта ще бъдат включени 50 художници от цял свят.
 

Адата
netinfo

 
Общинският съветник от ВМРО Стефан Послийски отбеляза, че очаква 2019 г. да е повод за гордост за всички пловдивчани и българи, година, в която огромен брой хора ще се докоснат до хилядолетната история на града. Той оцени положително, че под тепетата ще пристигнат много творци, вдъхновени от Пловдив. Съветникът повдигна въпроса и за това как Адата трябва да се популяризира сред общността, за да може повече пловдивчани да станат свидетели на творческите инициативи, които се организират по поречието на реката и на острова.
 
Чуйте повече от интервютата в приложеното аудио.