120 лв. е санкцията за всеки, отказал да се преброи
120 лв. е санкцията за всеки, отказал да се преброи / снимки: dariknews.bg
120 лв. е санкцията за всеки, отказал да се преброи
38364
120 лв. е санкцията за всеки, отказал да се преброи
  • 120 лв. е санкцията за всеки, отказал да се преброи

120 лв. е персоналната глоба за всеки, който отказва да участва в националното преброяване, заяви в ефира на Дарик радио гл. експерт в Национално статистическо бюро - Пловдив Валентин Точев. Той уточни, че преброяването е задължително. Всеки преброител е длъжен да носи и показва идентификационна карта с трите му имена, подпис, печат и уникален петцифрен номер в червено. Цветът на баджа е светла охра, уточни Валентин Точев.

Експертът обясни, че всеки, който има съмнения относно преброителя, може да се обади на тел. 070016310 за справка. Освен това гражданинът може да поиска и личната карта на преброителя, за да я сравни с идентификационната карта. Точев препоръча домоуправителите да организират среща на живущите в блока или кооперацията с преброителя.

Точев бе категоричен, че събраните данни служат единствено и само за статистически цели и не се предоставят на никой друг при никакви обстоятелства. /Чуйте интервюто в прикачения звуков файл/

120 лв. е санкцията за всеки, отказал да се преброи
netinfo

Класическото преброяване на населението започна от 8 часа тази сутрин и ще продължи до 20 часа на 28 февруари. В полунощ изтече срокът, в който анкетните карти можеха да се попълнят електронно. В България преброяване на населението и жилищния фонд се провежда за 17-ти път. За първи път обаче хората имаха възможност да попълват анкетна карта по интернет. Около 3 млн. души са се преброили по интернет. Те са получили уникален десетцифрен код, който трябва да предадат на преброителите, които ще посетят домовете им.

/Конкретни данни от електронното преброяване очаквайте по-късно на dariknews.bg и в новините на Дарик радио/