Земеделският министър: Зърненият баланс не е застрашен
Земеделският министър: Зърненият баланс не е застрашен / svetlomira.anastasova

По никакъв начин не е застрашен т. нар. зърнен баланс, заяви пред журналисти в Летница земеделският министър Десислава Танева. „В последните години и особено след присъединяването ни към ЕС, когато субсидиите дадоха съществен принос за увеличаване на обработваемата земя, страната ни произвежда над два пъти повече зърнени суровини, отколкото тя потребява за изхранване на населението и животните. Ние сме нетен износител на повече от половината от суровините", допълни тя.

По думите й според предварителните обследвания очакваните добиви са нормални и дори добри, независимо че някои стопани предвид метеорологичните условия могат да пожънат и по-ниски добиви спрямо миналогодишните.

Министерството работи по наредба, която да регламентира режима на пръскане с препарати, за да не предизвиква щети на пчеларите, каза още министър Танева. Контрол по спазването на наредбата трябва да осъществява държавата.

Колкото до черешопроизводителите, единственият инструмент, с който могат те да бъдат подпомогнати от държавата, е подкрепа при условие на криза чрез т. нар. помощ de minimis. За да имат по-лесен и по-пряк достъп до пазарите, те трябва да се сдружават, допълни Десислава Танева.
Земеделският министър посети предприятие за преработка, замразяване и съхранение на плодове и зеленчуци в Летница и се срещна със стопанин в ловешкото село Александрово, който има сушилня за билки и рибарници.