Започна ремонт на ВиК-мрежата в ловешкото село Малиново
Започна ремонт на ВиК-мрежата в ловешкото село Малиново / dariknews.archive

Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев и управникът на село Малиново Петър Матеев направиха първа копка на ремонта на ВиК-мрежата в селото, съобщиха от пресцентъра на общината.

Проектът за цялостната реконструкция на водопроводната мрежа е за 2 млн. лв. С отпуснатите почти 1 млн. лв. от публичната инвестиционна програма на правителството на Пламен Орешарски „Региони в растеж" половината от селото - 10 км, ще бъде с подменен водопровод.

Казанджиев се надява новият кабинет да отпусне средства и за следващия етап на проекта. „Искахме да започнем с най-тежкия район, който е и с най-много консуматори. Водопроводът е на повече от 60 години, загубите на вода са над 50 процента.
Село Малиново е с най-сериозни проблеми по отношение на режима, който започва от април и продължава до ноември-декември", заяви Казанджиев.
Кметът на селото добави, че местните жители - 700 човека, са без вода четири дни в седмицата.

С реализирането на проекта очакванията са да бъдат спестени около 20 000 куб. м годишно реални загуби на вода и подаваното водно количество да бъде до 30 000 куб. м годишно, да се ликвидира замърсяването на питейната вода вследствие инфилтрация от отпадъчни води.

Зонирането и районирането на водопроводната мрежа ще позволи оптимално регулиране на наличните водни количества и най-доброто им разпределяне с цел намаляване ситуациите за режимно водоподаване. Очакванията са, че след реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа на селото рязко ще намалеят авариите. Ще намалее и необходимостта от разкопаване на улични и тротоарни настилки поради аварии, което от своя страна ще намали риска от пътнотранспортни произшествия и ще ограничи неудобството у живущите, свързано с прокопаванията.

Казанджиев каза още, че се работи и по варианта за подмяна на външния довеждащ водопровод. Проблемът обаче е в отчуждителните дейности.