/ iStock/Getty Images
Всичките девет новоизбрани народни представители от Плевен дойдоха на среща по покана на кмета Георг Спартански. Тя се проведе в заседателната зала на община Плевен и продължи повече от час и половина.

В разговорите с плевенския кмет участваха Валери Лачовски и Десислава Трифонова от ПП ГЕРБ, проф. Румен Гечев и Илиян Йончев от БСП, Стоил Стоилов и Иван Манев от ПП "Продължаваме промяната", Венцислав Петков и Александър Тодоров от ПП "Има такъв народ", Марио Рангелов от ДПС.

24 % е избирателната активност в Плевенско

Спартански представи пред депутатите свършеното до момента от общинската управа в Плевен, проектите, които се реализират и които са планирани за следващ период. "Очаквам от всички да работят приоритетно за развитието на Северна България и за Северозападния регион, в който е Плевен и за област Плевен, да сме отговорни и да отговорим на очакванията на гражданите", подчерта плевенският кмет.

По предложение на депутатите до утре на обяд той ще им изпрати три приоритета на Плевен, по които е належащо да се започне работа и те да залегнат в бюджета за 2022 година.

"Трудно е да посочиш само три приоритета, но със сигурност сред тях са доизграждането на спортната зала, постоянен приют за улични кучета и финансирането на Регионалния военноисторическия музей - Плевен /РВИМ/", обясни Георг Спартански.

Той подчерта, че Община Плевен в момента съфинансира издръжката, поддръжката и заплатите на служителите в РВИМ, която има музейни обекти и в две съседни на Плевен общини.

В същото време всяка година около половин милион лева Плевен отделя за други две държавни културни институции - Плевенска филхармония и ДКТ "Иван Радоев". "Искаме равнопоставеност, не искаме привилегии.

Този половин милион, който търсим, го даваме на тези две емблематични институции за Плевен, т.е. ние даваме пари на държавата и очакваме същото отношение за РВИМ", коментира кметът.

Депутатите заявиха готовност да помагат на Плевен за получаване на подкрепа по различни проекти и се обединиха около идеята такива срещи да бъдат регулярни, поне два пъти в годината.