/ / iStock/Getty Images
В Плевен бе отстранен тумор от жена в новия, уникален за България, операционен блок за лицево-черепна хирургия. Това съобщи днес ректорът на Медицинския университет в града, проф.д-р Славчо Томов.

Той уточни, че авангардната апаратура е доставена от университета за университетската болница "Д-р Георги Странски". Член.-кор.проф.д-р Григор Горчев добави, че единствената по рода си у нас високотехнологична база ще послужи за обучение на кадри, включително и от разстояние. Ръководител на новия комплекс е доц. д-р Александър Вълков, който посочи, че инвестицията за иновативната операционна зала е 1,5 млн.лв.

"Тя осигурява на пациента безопасност и много високо качество при работата на хирурга. С нея се оперират злокачествени и доброкачествени тумори на носа и около носните кухини, които са близо до мозъка и орбитата на окото. Затова е нужна максимална прецизност", поясни доц.Вълков. Първата операция на жена в активна работоспособна възраст е извършена от него и екипът му, който е премахнал тумор, ангажирал околоносната кухина. Жената ще бъде изписана на третия ден.

Апаратът е на нивото на световните стандарти и има капацитет да приема нуждаещи се не само от Плевен, а и от страната и чужбина, бе категоричен доц. Вълков.

Иновативният проект е част от университетски Център за компетентност "Леонардо да Винчи" за персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия. Общо за него университетът получава над 20 млн.лв европейско и около 3,5 млн.лв национално финансиране по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж".
БТА