4asovnik
4asovnik / dariknews.archive

На 25 март, в 3 часа през нощта, се въвежда лятното часово време, информира Институтът по метрология. На 28 октомври 2018-та г., в 4 часа през нощта, пък ще стане връщането към астрономическото време. Тогава часовниците ще бъдат върнати един час назад.

Смяната на стрелките на часовника в рамките на Европейския съюз се управлява от директива на Европарламента и Съвета на ЕС. Текстът предвижда във всяка държава членка на ЕС периодът на лятното часово време да започва в 1.00 ч. по Гринуич в последната неделя от март и да завършва в 1.00 ч. по Гринуич в последната неделя от октомври.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина. През последните години обаче редица държави се отказват от превъртането на часовника.

В Европейския съюз мненията да отпадне ли смяната на времето са разнопосочни. Преобладават привържениците на идеята – без смяна.

През февруари 384 депутати на Европейския парламент също гласуваха „за“ премахването на лятното часово време, но самото му изпълнение още изглежда далечно.