Съветниците отхвърлиха декларация за референдума, предложена от БСП
Съветниците отхвърлиха декларация за референдума, предложена от БСП / archiv.DarikNews

Мощна съпротива срещна предложената декларация от председателя на Общинския съвет на БСП-Плевен и председател на групата съветници Любомир Петков, относно предстоящия референдум за развитие на ядрената енергетика.

В предложения текст пише: "Общински съвет Плевен изразява ясна позиция ЗА на въпроса на предстоящия референдум и призовава плевенските граждани активно да подкрепят каузата на първото в новата история на България национално обществено допитване. Нашата позиция ЗА на референдума означава едно голямо ДА на проекта АЕЦ Белене".
Любомир Петков изтъкна, че без АЕЦ "Белене" цената на тока ще скочи в пъти и България ще се изправи пред алтернативата от страна износител да се превърне във вносител на електроенергия. "На второ място, ще загубим вложените досега над три милиарда лева, а още най - малко толкова ще платят българските граждани, заради натрупаните задължения и иска на руската страна". Той допълни, че проектът е икономически изгоден и абсолютната печалба от него при една 60 годишна експлоатация ще бъде близо 200 милиарда евро.
С думите "Не може една партия силово да налага позицията си", Стефан Ганев от БНД изрази своето несъгласие с декларацията като поясни, че в Общински съвет - Плевен е представена цялата палитра от партии в Бъллгария. Той каза още, че "Белене" е черна каса за по-голямата част от управляващите.

Предложението за декларация, изразяваща позиция на целия местен парламент беше отхвърлено с 20 гласа "против", 10 "за" и трима въздържали се.

На пресконференция в почивката, Любомир Петков каза: "Целта на предложената декларация беше да ангажираме Общинския съвет да изрази позиция във връзка с предстоящия референдум. Искахме в Общинския съвет да се случи дебат и всички политически сили да изразят мнението си, независимо от националната си позиция". Според него, така гражданите на Плевен като най-пряко заинтересовани ще се ориентират, какво мисли тяхното политическото представителство по въпроса, който ги засяга.

Пред журналистите, общинският съветник Бисерка Илиева сподели: "Страхът, който демонстрираха нашите колеги с отхвърлянето на декларацията показва, че процесът, за съжаление ще се политизира и ние няма да можем да използваме този референдум, за да постигнем едно ясно и открито бъдеще за българската икономика", а съветникът Илиян Йончев припомни, че на предишната сесия, председателят на Общинския съвет Дарин Ангелов е изразил ясно личната си позиция като гражданин, че се дистанцира от политическата сила, която представлява и че подкрепя проекта "Белене".

"Може би след това негово изказване на подкрепа за проекта "Белене", се появиха и слухове и агитации в кулоарите от коалиционни партньори на управляващите и се заговори за смяната на председателя на Общинския съвет. Така че нещата са много сериозни. И затова често се случва някои решения да не могат да минат, може би после има извиване на ръце, може би има поставяне на определени условия, но аз това със сигурност не мога да твърдя. Едно предложение не събира необходимия брой гласове, а на следваща сесия незнайно как, аритметиката се получава", каза още Илиян Йончев.

Публикуваме текста на декларацията в пълния му вид:

ДЕКЛАРАЦИЯ
НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ - ПЛЕВЕН
Относно предстоящия Референдум за развитие на ядрената енергетика

Общински съвет Плевен изразява ясна позиция ЗА на въпроса на предстоящия референдум и призовава плевенските граждани активно да подкрепят каузата на първото в новата история на България национално обществено допитване. Нашата позиция ЗА на референдума означава едно голямо ДА на проекта АЕЦ Белене.
Защо сме ЗА в референдума за АЕЦ „Белене"
-Защото без АЕЦ „Белене" цената на тока скача в пъти и пред България стои алтернативата, от страна износител да се превърнем във вносител на електроенергия!
-Защото България ще загуби!
Вложените досега средства са над 3 милиарда лева- за да няма нова атомна централа! Още поне толкова ще платят българските граждани заради натрупаните задължения и иска на руската страна
-Защото проектът е икономически изгоден!
Близо 200 милиарда евро е абсолютната печалба от работата на АЕЦ „Белене" за 60 години експлоатация. Кредитите за построяване на централата биха се изплатили през първите 15 години при най-лошия сценарий. След това поне 45 години централата би генерирала печалби и би гарантирала цени на електроенергията, приемливи за българските граждани и бизнес. Реализирането на милиардни инвестиции ще гарантира създаването на хиляди работни места, сигурни приходи в бюджета от данъци и осигуровки,нови условия за развитие на местния бизнес, високи доходи на работещите в Плевен и региона, както и на десетките хиляди работещи в свързаните предприятия, а печалбата от милиарди евро ще бъде използвана за развитието на България.
-Защото ще гарантира енергийната независимост и сигурност на България!
- Защото е екологична и няма алтернатива!
-Защото е безопасна и сигурна!
Тези аргументи принудиха управляващите от ГЕРБ да погазят закони и демократични правила и да подменят истинския въпрос на референдума. В ГЕРБ се страхуват да чуят отрицанието на техните предателски спрямо националния интерес решения и разчитат пак газейки закони и правила да контролират и вота на референдума. За тях референдумът не е нищо повече от суха тренировка за предстоящия режисиран вот на парламентарните избори. Позицията на управлението на ГЕРБ по отношение въпроса на референдума е мимикрия. Тя е продиктувана пак от страха на властимащите да изправят своята народоотстъпническа позиция срещу аргументите на хората. Те спряха проекта АЕЦ Белене вчера, а днес са ЗА развитие на ядрената енергетика- тази политическа наглост граничи с парадокса.
Ние като представители на местната власт и като граждани на Плевен сме длъжни да застанем зад истинската, а не зад подменената кауза на референдума- за развитие на АЕЦ Белене. Днес трябва да кажем на тези, които предадоха Плевен в Парламента- Цецка Цачева, Пламен Тачев, Христина Янчева, Дарин Матов, че не могат и не трябва повече да решават вместо плевенчани. С гласа си ЗА на референдума ние изразяваме своето категорично отрицание на лъжата в политиката.

Заради всичко това референдумът в Плевен е особено важен. Нека 27 януари да бъде денят на активните ,демократично мислещите и отговорните за своето бъдеще граждани на Плевен.