Студенти и млади лекари на международна конференция в Плевен
Студенти и млади лекари на международна конференция в Плевен / Дарик Плевен - архив

 

Деветото издание на традиционната международна конференция за студенти и млади лекари се провежда в Плевен от 12 до 15 октомври. И тази година то е организирано от българските и чуждестранни студенти на МУ Плевен като младежки научен форум за обмен на идеи, опит и знания. Събитието с мото "Погледни отвъд видимото" се провежда под патронажа на проф. д-р Григор Горчев, ректор на МУ Плевен, на територията на Телекомуникационния ендоскопски център.

Работните дни на конференцията осигуряват една благоприятна среда за творческа дискусия върху актуалните проблеми на медицината и спомагат за формиране на бъдещи професионални контакти в неповторима международна атмосфера на приятелство, ентусиазъм и креативност. Научната програма на форума е съобразена с редица световни и европейски инициативи, протичащи през годината: 2011 година е обявена за Европейска година на доброволчеството и Световна година на гората; 10 октомври 2011 г. е Световният ден на психичното здраве, а 15 октомври 2011 г. е Международният ден на хората с нарушено зрение.

Около 200 студенти, докторанти и млади лекари от 15 държави са изявили желание за участие в научния форум. Очаква се над 50 млади български и чуждестранни изследователи да представят резултати от свои проучвания в шест научни секции: предклинични дисциплини, вътрешни болести, хирургия, докторанти, вария и постери. За изявените участници организаторите са предвидили оригинални награди - пластики.

В хода на конференцията ще бъдат проведени две работни срещи.

Първата „Глобални проблеми на майчиното и детското здраве и техните детерминанти" е с модератор доц. д-р Анжелика Велкова, д.м., зам.- ректор по Европейската интеграция и международното сътрудничество на МУ Плевен. Втората -  „Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност", е с модератор д-р Вийранагауда Патил от САЩ.

Изявени гост-лектори от България и Австрия ще изнесат три пленарни лекции на тема репродуктивно здраве, сърдечно-съдова и очна патология.

Организаторите ще изненадат своите колеги и гости с интересна социална програма, която включва запознаване със забележителностите на град Плевен и посещение на град Русе.

Подробна информация за научното събитие може да намерите на официалния сайт на конференцията: http://mdsc.mu-pleven.bg.