Спартански: До два дни ситуацията ще бъде под пълен контрол

/ dariknews
На извънредена пресконференция, кметът на Плевен Георг Спартански описа пред медиите реакцията на общината, институциите и общинските фирми и фирми в договорни отношения с общината, след ситуацията, която създаде ураганът, който връгхлетя Плевен на 15-ти май.

Веднага в Актовата зала на общината се е събрал Кризисният щаб и е започнала обработката на пороя от сигнали. Девет екипа плюс този на Паркстрой веднага са започнали работа, като първо е била изключена контактната мрежа на тролейбусите в града.

След бурята в Плевенско: Много разрушения и материални щети (ВИДЕО)

Постъпвали са сигнали за повреди по покривите в града, както и в населените места в общината. От Кризисния щаб са поискали информация относно състоянието на училищата в общината.
  
„Много и жестоки критики търпим, след като започнахме системно и последователно във времето орязване на короните на дърветата в Плевен. След снощния ураганен вятър, дъжд и градушка специалистите от полицията и Пожарната бяха категорични, че ако не бяхме направили тази санитарна сеч, основната ни дейност днес щеше да е да организираме погребения. Навръх Празника на Плевен централната градска част, която пострада най-силно, беше пълна с хора от близо и далече, с малки деца. 

Само един пострадал има, няма човешки жертви и това е най-важното. Апелът ми към тези, които ни критикуват, е да го правят с аргументи, мотивирано, а най-добре е да оставим специалистите да си свършат работата”, заяви на среща с медиите днес кметът на Община Плевен Георг Спартански.
  
Той благодари на всички, които веднага са се организирали и са започнали със собствени сили още вчера да разчистват след бурята. Има и още много други, които се обаждат с предложение да помогнат с труда си и с техника. Те се насочват към отдел „Екология” в Община Плевен, за да се направят работни групи – заедно с тези на Гражданска защита, „Паркстрой” ЕООД, „Инжстрой” ЕООД и почистващите фирми, за преодоляване на щетите.

„Оптимистично е, че много хора пожелаха да се погрижат за града ни, че имат желание чрез различни граждански инициативи да превъзмогнем положението след бедствието, тази активност ме радва изключително много и аз благодаря на всички отзовали се”, каза още Спартански.

Той призова хората да проявят повече търпение и разбиране, обстановката поетапно започва да се нормализира, но възстановяването няма да е лесно. Помощ е предложена от страна на Премиера Бойко Борисов, по негово разпореждане към Плевен пътуват министърът на вътрешните работи Валентин Радев и директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов, които ще направят оглед на щетите в Плевен и региона. От името на Президента Румен Радев също е предложена помощ.

Силна буря с градушка удари Плевенско, бедствено положение в Бяла Слатина (СНИМКИ/ВИДЕО)

Подготвя се комисия, която ще посети пострадалите обекти, ще извърши огледи и оценки на щетите, за да може след това да се поиска помощ от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Гражданите могат да подават сигнали във връзка с обявеното бедствено положение на телефона на Общинския съвет по сигурност: 064/ 834 200; на горещия телефон: 064/881 323, както и на тел. 112.  

„Бедственото положение ще продължи до тогава, докогато трябва, за отмяната му ще реши Кризисният щаб на базата на реалността. Ще трябва да се справим, нямаме и не сме мислили изобщо за друг вариант. Молим само за разбиране и търпение, не е време за хленчене, а за работа”, каза още кметът Спартански.