pleven
pleven / dariknews.bg``
„Аз често съм казвал, че няма място за „фили“ и за „фоби“, и ако има място за „фили“, то е за българофили. В този смисъл, преди да уважаваш другите народи трябва да уважаваш себе си, и нека имаме достойнството да го докажем. Всичко друго е въпрос на национални комплекси и малоценност.
Важното е да обединяваш, да водиш напред, а не да разделяш обществото и да го поляризираш. Това е умната политика, която приветствам и която ще следвам съгласно скромните си възможности в Плевен“.
Това каза кметът на Плевен Георг Спартански при откриването на документалната изложба „Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея в уникални снимки”, посветена на 140 години от подписването на Манифеста за обявяването на Руско-турската война 1877-1878 г.
 
Изложбата беше открита на 24 април на входа на Къща музей „Цар Освободител Александър II” като официални гости на събитието бяха Симеон Сакскобургготски, бившият кмет на Плевен Румен Петков, председателят на Общинския съвет Мартин Митев, представители на фондация „Център за опазване и социализация на културното наследство”.

"Трябва да гледаме напред и да обединяваме, и да бъдем позитивни, а не да търсим само нещо, с което да се оплачем", каза Симеон Втори. Той добави, че най-важното за днешна България е председателството на ЕС през 2018-та година, а лично за него, това е културата. 

На 24 април 2017 г. се навършват 140 години от подписването на Манифеста за обявяването на Руско-турската война 1877-1878 г., която връща България на политическата карта на Европа и свободния свят след петвековна османска власт.
По този повод Община Плевен, Регионален военноисторически музей – Плевен и Фондация „Център за опазване и социализация на културното наследство“ – София представят изложба на открито „Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея в уникални снимки“, която поставя началото на поредица изложби и инициативи, с които Регионален военноисторически музей –  Плевен ще отбележи 140-та годишнина от Плевенската епопея 1877 г. и освобождението на града.
На 12/24.04.1877 г. в град Кишинев, на широкото Скаково поле, пред строените руски войски и първите новосформирани части на българското опълчение и хилядното гражданство митрополит Павел прочита подписания от император Александър ІІ Манифест, с който Русия обявява война на Турция.
„С божията помощ, ние Александър ІІ, император всерусийски – се казва в Манифеста – като изчерпахме докрай нашето миролюбие сме принудени от високомерното упорство на Портата да пристъпим към решителни действия. Това го изисква и чувството ни за справедливост, и чувството за нашето собствено достойнство …”.
Още същия ден руските войски се отправят към бреговете на река Дунав. Така преди 140 години, в пролетните дни на съдбоносната 1877 г. започва войната, продължила 314  дни и нощи и родила свободата на България.
Изложбата, която откриваме днес, представя Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея в 90 уникални фотоса, заснети от военни фотографи по време на войната. Оригиналите на снимките са част от колекцията на Регионален военноисторически музей – Плевен и се съхраняват във фонда на музея. Подредени тематично в 12 постера те представят хронологично хода на военната кампания от 1877-1878 г. и Плевенската епопея 1877 г.:
 
Обявяване на войната с Манифеста на император Александър ІІ от 12/24 април 1877 г. и форсирането на река Дунав от руската имперска армия на 15/27 юни.
Руски военни части в кампанията 1877/78 г.
Войната на Балканския боен театър.
България по време на войната 1877-1878 г.
Руската армия на Дунавския фронт.
Главната квартира на руската армия 1877 -1878 г., Великият княз и Главнокомандващ руската армия Николай Николаевич.
Главната квартира на император Александър II през 1877 г. в Пордим, Бяла и Горна Студена.
Плевенската епопея 1877 г.
Блокадата и последния бой за Плевен в долината на река Вит на10 декември 1877 г.
Плевен през 1877 г.
 
Представени са и войскови части и командири на руската армия, санитарната служба и полевите болници, руска военна поща, руски гвардейски оркестър, бъдещият български княз Александър Батемберг. Специално място е отделено на Плевенската епопея 1877 г и ролята на ген. М. Д. Скобелев, а също така епизоди от участието на румънската армия във войната, бойното поле при Г. Дъбник и мястото на последния бой при Плевен на 28 ноември/10 дек. 1877 г.
Автор на част от снимките е придворният фотограф на румънския княз Карол I Франц Душек.