paulina
paulina / dariknews.bg
Делегация от Националното Сдружение на общините, водена от председателя на УС и кмет на Велико Търново Даниел Панов, в която са били включени 25 кмета на общини и председатели и зам.-председатели на комисии е посетила Норвегия.
Като зам.-председател на Комисията по здравеопазването в сдружението, член на делегацията е била и секретарят на Община Плевен Паулина Кирова.

Тя сподели, че в рамките на посещението са проведени повече от 15 срещи с регионални директори и ключови експертни на Норвежката асоциация на местните власти. Обсъдени са били проекти, които да бъдат реализирани съвместно, с ресурси от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство – 2014-2020 г.
„Видяхме водещи практики по използването на технологиите в грижите за хора с увреждания и възрастните хора. Използването на телемедицината, създаването на т.н. умни жилища и софтуерни приложения, които значително подобряват качеството на живот на хората с увреждания“.

Паулина Кирова обясни, че срещите са допринесли за по-добро запознаване с моделите на Норвежкия модел и взаимодействието между местната и централната власт. Основни теми в разговорите с представителите на Норвежката асоциация на общините и с председателя на Парламентарната комисия по местно самоуправление и публична администрация, както и с норвежки депутати, са били практиката на провеждане на регулярни срещи и механизмите за отчитане на мнението на общините при подготовката на законодателни промени, както и приносът на местната власт към реализирането на националните политики.

При посещението в Норвегия са били постигнати договорености за финансиране на програми в областта на борбата с бедността, на енергийната ефективност и опазването на културно-историческото наследство, подобряване качеството на атмосферния въздух и опазването на околната среда.

Очаква се до края на тази година програмите да бъдат одобрени от страните-донори: Норвегия, Исландия и Лихтенщайн и реализацията им да започне от 2018-та г.

Паулина Кирова коментира, че опитът с телемедицината, която в момента у нас се финансира от Норвежкия механизъм чрез БЧК, може да се приложи с особен успех за хората в малките населени места.
Например телемедицината ще позволява да се проверяват кръвно налягане кръвна захар на хора, които живеят в малки населени места и те да могат да бъдат обслужени при нужда от медицински лица.