/ dariknews.archive
От 15-ти до 23-ти юли Детски хор "Звъника" към ЦРД-Плевен с ръководител Ваня Делийска участва в песенен фестивал, който се проведе в град Вайден в Оберфалц - една от областите в германската провинция Бавария.

Във фестивала, който се провежда ежегодно в различни части на Германия са се включили над 90 вокални състава като хор „Звъника“ е бил единстевният чуждестранен участник. Това разказа пред журналисти ръководителят на хора Ваня Делийска, часове след завръщането в Плевен.

zvanika
dariknews.archive

Ваня Делийска обясни, че поканата води началото си от 1990 година по лична инициатива на приятели от Германия. Тогава първата група е била на двуседмично турне в което са участвали 40 деца.

zvanika
dariknews.archive

Децата от плевенския хор са изнесли 6 самостоятелни концерта като един е в унгарската столица Будапеща, а повечето са били в град Вайден. Програмата, с която се е представил Детски хор „Звъника“ е билиа интернационална с над 16 заглавия.

Най-много са били песните от български автори, като част от изпълненията е бил и финалът на сценичната кантата „Кармина Бурана“ от Карл Орф, в която децата участваха наскоро заедно с Плевенска филхармония, обясни Ваня Делийска.

zvanika
dariknews.archive

Впечатляваща е организацията на фестивала традиционно, но този път изпълнителите от плевенския хор и техният диригент са били специално приветствани от кмета на Плайнщайн, където са нощували. Единият от дните е бил посветен на запознаване на гостите от България с местните забележителности.

„Бях впечатлена от това че докоснахме географския център на Европа, който се намира в Оберфалц“, сподели Ваня Делийска като добави, че в град Радвег са посетили
Концентрационен лагер, както и сондата, която е проникнала най-дълбоко в земните недра - 9 км, като са достигнати 280 градуса по Целзий.

За отбелязване е топлата реакция на немската публика. Петте концерта са се състояли в три катедрали като Ваня Делийска е била предупредена, че по време на концертите няма да има ръкопляскания, заради протокола в храмовете - нещо, което не се е случило защото след изпълнението на песен от АББА, всички в катедралата са станали на крака в бурен аплауз.

Ваня Делийска отправи благодарност към директора на ЦРД-Плевен Генади Гешев за предоставената възможност за изнасяне на концерти на хор „Звъника“ в Католическия храм в Плевен. „Горда съм, че навсякъде където отидехме правехме впечатление с дисциплината, която цари в хора“.

Свои впечатления от пътуването в Германия споделиха и някои от изпълнителите в хор „Звъника“.
zvanika
dariknews.archive

Габриела сподели, че пътуването е било вълнуващо. Дори на един от концерттите в катедралите публиката е ставала два пъти на крак за да аплодира хора. Пожелала си е целия състав на хор „Звъника“ никога да не се разделя и да радва хората с изпълненията си.
Мартин, който за първи път пътува на този фестивал сподели, че това преживяване още повече е сближило всички участници в детски хор „Звъника“.
zvanika
dariknews.archive

Не липсват и поредните покани за участие на Детски хор "Звъника" при ЦРД-Плевен като една от тях е за участие в Световен хоров фестивал в Неерпелд - Белгия.
Хорът радва публиката си в Плевен, България и чужбина от 1984-та година и тази есен - на 20 ноември ще се състои концерт по повод 35 г. от създаването на Детски хор „Звъника“.
36 са заглавията в репертоара на хора като всичките се пеят в оригинал./ВИДЕО/

zvanika
dariknews.archive