Румен Петков отправи въпроси към Министерството на енергетиката
Румен Петков отправи въпроси към Министерството на енергетиката / dariknews.archive

На пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен зам.-председателят ПП АБВ Румен Петков обяви, че е подал заявление за достъп до обществена информация до министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Той обясни, че питанията му до голяма степен са свързани и с Плевенския регион.

Пред медиите Румен Петков обяви, че е поискал да му бъде представена информация за това, има ли започната процедура по пряко договаряне или започната процедура за организиране и провеждане на обществена поръчка по смисъла на ЗОП, във връзка с необходимостта от рехабилитация на парна турбина на 2-ри блок при ТЕЦ „Марица Изток 2".

Поет ли е ангажимент от страна на Министерство на енергетиката по време на посещение в Япония през месец март 2016 г. пред „Тошиба" /TSB/ да включи проекта за 2-ри блок на ТЕЦ „Марица Изток 2″ в Националната инвестиционна програма, във възможно най-кратък срок и по какъв начин представителите на Министерството на енергетиката гарантират изпълнението на подобна договореност.

Румен Петков е отправил запитване и относно това, колко са действащите турбини в ПАВЕЦ „Чаира", както и кои са техните производители и има ли произведени турбини от „Вапцаров Холдинг" АД.

„От разговорите ми стана ясно, че две от турбините са произведени в Плевенския завод „Вапцаров", и са работили много добре през експлоатационния си период", отбеляза Петков.

Той добави и питане, дали се предвижда търсене на безвъзмездно финансиране от „Европейска банка за възстановяване и финансиране" и в какъв размер. „Защото, ако се търси такъв тип финансиране от Европейската банка, трябва да сме наясно, какъв процент ще бъде то, и колко ще трябва да осигури Националният бюджет или бюджета на енергийната ни система".

Румен Петков отбеляза, че ако се тръгне към определяне на изпълнител на рехабилитационните процеси, е много важно каква ще бъде процедурата - ще има ли опит да се заобиколи нейната публичност, и в каква степен ще бъде гарантиран българския интерес.

"Завод „Вапцаров" е произвел десетки турбини, които продължават да работят у нас и в чужбина, и при тази възможност, ние се ориентираме към чуждестранен изпълнител като Тошиба. Затова трябва да знаем, кое дава основание за заобикаляне на Закона за обществените поръчки", каза Петков.

Последният въпрос към министъра на енергетиката е запитване относно това, сключено ли е споразумение под каквато и да е форма, между АЕЦ Козлодуй, АЕЦ Козлодуй - Нови мощности, Уестингхаус Електрик Къмпъни и Стейт Пауър Инвестмънтс Овърсийз Корпорейшън Ъф Чайна, и ако има сключено споразумение, предвижда ли се в него възможност за ускоряване на процеса по разработване на нов ядрен блок за нуждите на АЕЦ Козлодуй.