Ротарианци от Плевен и Крайова се побратимяват
Ротарианци от Плевен и Крайова се побратимяват / dariknews.bg

В края на изминалата седмица беше подписано писмено споразумение за побратимяване между Ротари клуб Плевен Центрум и Ротари клуб - Крайова, Румъния. Предварителни срещи в Плевен, проведени между Националният център за информационно обслужване - Плевен и Румънската асоциация за трансфер на технологии и иновации - АRoTT - Крайова, които са партньори в трансграничното сътрудничество, доведоха до подписването на документа. 

Инициатори на срещите между ротари клубовете от двата града бяха Стилиян Върбанов и проф. Габриел Владуц - ръководители на партниращите си организации. В хода на съвместната им работа по трансграничен проект, преди две седмици се проведоха и срещите между Ротари клуб Плевен Центрум и Ротари клуб - Крайова. 

Договорът за побратимяване между ротари клубовете беше подписан по време на провеждащата се в Плевен икономическа мисия по проект „Пътят на виното", обединяващ институции и организации от целия трансграничен район.

Подписите си под писменото споразумение сложиха Пламен Маринов, президент на Ротари клуб Плевен Центрум, Мирча Настасе, президент на Ротари клуб - Крайова и Козмин Радитою, президент на младежката ротари организация в Крайова. На церемонията присъстваха представители на плевенския клуб и на младежката ни организация Ротаракт.

В документа е записано: „Когато светът продължава да се променя и става все по-малък, възникват нови потребности и възможности за увеличаване на разбирането и оценяването на други култури. Ние ще работим заедно за подобряване на международните отношения, повишаване на разбирателството и на международната ротари солидарност".

Общата дейност на клубовете ще включва съвместни ротари проекти, сред които културни, представящи общите ни ценности, история и традиции, както и ротари младежки обмен по регионални програми. Сред идеите за обща работа е и организирането на професионални обучителни курсове, които „помагат да се разширят хоризонтите на хора от общностите, като в същото време се работи и за подобряването на социално-икономическите отношения между България и Румъния". Двата клуба ще работят и в посока на повишаването на знанията и уменията на студенти и специалисти от двете страни на Дунав.

Мисля, че договорът за сътрудничество, който подписахме между двата ротари клуба от Плевен и Крайова, ще послужи като катализатор за задълбочаването на интеграцията между двете области в културно, икономическо и политическо отношение. Клубът в Крайова има по-голям опит и ние мислим, че сътрудничеството с този клуб ще ни помогне да направим много добри проекти и да задълбочим връзките между двата клуба - както по отношение на ротари проекти и сътрудничество, така и в бизнес отношения между двата града и областите", сподели след подписването на документа Пламен Маринов, президент на Ротари клуб Плевен Центрум.

Предстоят поредица от срещи между двата клуба. Плевенският клуб има вече две партньорства - с Кайзерслаутерн и Ростов на Дон. Според Пламен Маринов контактите с Крайова могат да са най-ползотворни за двете страни, "защото ние сме на Балканите и сме съседи. Пред журналисти президентът на плевенския клуб съобщи, че вече имат идеи за съвместни проекти, свързани с културно-историческото наследство.