РИОСВ-Плевен установи незаконна сеч в защитени територии
РИОСВ-Плевен установи незаконна сеч в защитени територии / archiv.DarikNews

РИОСВ - Плевен констатира проведени сечи в природна забележителност "Чернелка" и защитена местност "Турията", които не са съгласувани по реда на Закона за защитените територии (ЗЗТ). На нарушителите са наложени глоби. Това съобщиха от пресцентъра на РИОСВ-Плевен.

Екоинспекцията обръща внимание на всички собственици и ползватели на горски територии, че за провеждането на сеч в защитени територии, обявени на основание Закона за защитените територии, е необходимо те да бъдат съгласувани с нея по реда на §7 от ЗЗТ, независимо от това каква е площта на имота (под или над 20 дка), каква е интензивността на сечта (под или над 20%) и независимо дали за провеждането на сечта е необходимо изготвяне на горскостопанска програма или такова не е необходимо.

РИОСВ - Плевен напомня, че за несъгласуване на сеч в защитени територии, физическите лица се наказват с глоба от 500 до 5000 лв., а едноличните търговци и юридическите лица се наказват с глоба, съответно с имуществена санкция, от 1000 до 10 000 лв.