gl
gl / dariknews.bg
На 26 март в РИК-Плевен е постъпил сигнал от Екатерина Каменщик, регистрирана като наблюдател на Асоциация „Прозрачност без граници”, в който се твърди че в секция №206, намираща се в село Буковлък, на територията на ОУ „Св.Климент Охридски”, един от регистрираните представители на политическа партия, придружава избирателите и влиза заедно с тях в тъмната стаичка, дава им указания да гласуват за конкретна политическа сила и упражнява надзор при гласуването. Това информираха от РИК-Плевен.
Със сигнала се прави искане за извършване на незабавна проверка  на обстоятелствата, даване на допълнителни указания на СИК за отстраняване на нарушението и периодичен контрол за изпълнението им през целия изборен ден.

„След като се  запозна с изнесените факти и обстоятелства в подадения сигнал, проверка на място от представители на РИК-Плевен и по данни на Председателя на СИК №152400206 Алексей Христов Цветанов, се установи, че твърденията в сигнала не отговарят на действителното положение в СИК №152400206. В посочената избирателна секция изборният ден протича нормално и без вмешателства от страна на представители на политически партии. Отделно от горното, в сигнала не се съдържат данни за политическата партия, чиито представител, придружава избиратели в тъмната стая, въпреки изискването за отличителни знаци на представителите на политичестата партия и тяхното качество и документ, удостоверяващ това“, уточняват от Районната избирателна комисия в Плевен.
 
Със свое решение, комисията определя като неоснователен подадения сигнал, заведен в РИК-Плевен с вх.№445 от 26 март 2017 г.

Решението може да се обжалва пред Централната избирателна комисия в срок до три дни от обявяването му.