Разбиха лихварска група при спецакция в Плевен
Разбиха лихварска група при спецакция в Плевен / снимки: пресцентър на МВР

Четирима мъже, занимавали се с лихварство от близо две години на територията на област Плевен, са задържани след проведена вчера полицейска акция. Операцията е по досъдебно производство за престъпления против паричната и кредитната система, уточняват от пресцентъра на МВР. Обискирани са два адреса в Плевен и по един в селата Новачене и Гривица, иззети са доказателства, уличаващи задържаните в престъпна схема. 

В апартамента на осъждан за кражба 40-годишен плевенчанин на улица "Никола Д. Петков" са открити тефтери и бележки с описани парични суми, дадени под лихва, платежни нареждания, копия от нотариални актове, удостоверения за данъчни оценки, записи на заповеди, договори за покупко-продажби на жилища и МПС, нотариални актове за дарение и ипотека, договори за наем. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража за срок от 72 часа".

Разбиха лихварска група при спецакция в Плевен
netinfo

От друг адрес в града на улица "Мир" са иззети 712 пакета с размери 2.5 х 3.5 см с марихуана и 180 кутии с цигари без акцизен бандерол. При претърсването са открити също така и нотариални актове за имоти на други лица, платежни нареждания, фактури, дебитни карти, ксерокопия на лични карти, тефтери с описани парични суми, дадени под лихва. Обитателят на апартамента е 29-годишен, криминално проявен за престъпления, свързани с наркотици и незаконно притежаване на оръжие. Младият мъж не е осъждан. За него също е постановена 72-часова мярка "задържане под стража".

Разбиха лихварска група при спецакция в Плевен
netinfo

В Гривица е проверена къща на 28-годишен мъж, намерени са копия от лични карти, договори за банков кредит, три тефтера с описани парични суми, дадени под лихва, списъци с имена и парични суми. Полицаите са открили и 200 кутии с цигари без акцизен бандерол. Собственикът на имота е задържан за 24 часа.

От жилище на 38-годишен местен в Новачене са конфискувани дебитни карти, платежни нареждания и тефтер с отчетни парични суми, давани на лица срещу лихва. Мъжът е осъждан за кражба.

От четиримата са иззети много мобилни телефони, назначени са графологични експертизи. Снемат се обяснения от свидетели и потърпевши за установяване на изнудваните граждани и парите, с които те са ощетени.

Разбиха лихварска група при спецакция в Плевен
netinfo

Предстои изясняването на връзката между четиримата мъже и начина, по който е действала престъпната схема. Документирането на престъплението продължават. За случая е сезирана Окръжна прокуратура - Плевен.