Расте броят на фирмите, подали декларации по интернет
Расте броят на фирмите, подали декларации по интернет / netinfo

4 170 са подадените декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане към 31 март, когато изтече крайния срок, информират от пресцентъра на ТД на НАП Плевен. Спрямо миналата година увеличението е с 15 % и ще нарасне още, тъй като се очакват и декларации, подадени по пощата. За първата седмица на април техният брой е 304.

Над четири пъти се е увеличил броят на фирмите, които са използвали възможността да изпратят формулярите по електронен път. Електронните декларации са 558, срещу 133 през кампанията 2007. 13 % от декларациите тази година са подадени чрез интернет, за сравнение – миналата година този процент е бил 3.

На 30 април изтича срокът за деклариране на доходите, получени през 2007 година от физически лица, напомнят от приходната агенция. До тази дата задължените по Закона за данъците върху доходите на физически лица трябва да внесат и дължимия данък. 5% е отстъпката върху сумата за довнасяне, ако декларацията се подаде по електронен път. Декларациите могат да се подават по пощата с обратна разписка, по интернет с електронен подпис, в офисите на НАП. Най-лесният и достъпен начин за плащането на всички данъци и осигурителни вноски е по интернет.

За неподадени декларации санкцията е от 500 до 1 000 лева, толкова е и глобата за невярно посочени данни. При повторно нарушение наказанието е до 2 000 лева.