Проф. Горчев: протестиращите студенти няма да изгубят студентските си права
Проф. Горчев: протестиращите студенти няма да изгубят студентските си права / Вероника Христова

Студенти от пети и шести курс медицина държавна поръчка застанаха срещу двойното увеличение на годишните им такси за обучение, въведени от тази година за всички висши медицински училища в България. Около 100 бъдещи лекари отказаха да присъстват на първите лекции, за да изразят своето недоволство срещу решението на образователното министерство да приравни годишните такси на петокурсниците и шестокурсниците с тези на останалите курсове. Вместо досегашните 450 лева, от тази година горните курсове ще трябва да заплащат 900 лева.

Настояваме увеличението на таксите да бъде отменено и да ни бъдат върнати старите такси, заяви един от организаторите на протеста - петокурсникът Александър Серафимов. Ние сме постъпили в университета преди приемането на закона за увеличаване на таксите и имаме т.нар. заварено положение, според което трябва да завършим при същите условия, при които сме започнали, допълни той. Неговата състудентка Татяна Димитрова добави, че са твърдо решени да не се записват и да не влизат в лекции, докато не видят някакво съдействие от страна на министерството и на университета.

Проф. Горчев: протестиращите студенти няма да изгубят студентските си права
netinfo

На протеста присъстваха и студенти от по-малките курсове, чиито такси не са вдигнати. Подкрепяме протестните действия, тъй като няма гаранция, че това няма да се случи и с нас, поясни третокурсникът Светослав Тодоров. По време на самия протест трима от организаторите бяха поканени за среща от ръководството на Медицинския университет и лично с ректора проф. д-р Григор Горчев.

Проф. Горчев: протестиращите студенти няма да изгубят студентските си права
netinfo

Студентите са абсолютно прави по отношение на техните искания, каза на срещата проф. Горчев и обясни, че размерът на таксите е решение на по-високо ниво. В момента изпълняваме министерско постановление и няма как да не го изпълним, но можем временно да стопираме плащането на таксите на 5 и 6 курс, докато това се изясни, допълни ректорът. Той успокои представителите на протестиращите, че незаписалите се студенти няма да загубят правото си на общежитие и ще им бъде позволено да посещават лекции и упражнения, докато въпросът с таксите бъде решен.

Той подчерта, че България трябва да обърне много сериозно внимание на проблема с новозавършващите лекари, които масово бягат в чужбина. Това становище беше подкрепено и от представителите на протестиращите, които заявиха твърдата си решеност да работят в други държави.

Проф. Горчев: протестиращите студенти няма да изгубят студентските си права
netinfo

Германия печели от българското образование, което никак не е лошо, коментира стажантът от 6 курс д-р Румен Кръстев. Той поясни, че местата държавна поръчка за специализация у нас са малко и за тях се чака с години. Има платена специализация, при която регламентирано млад лекар-специализант получава 360 лева заплата от държавата, 180 лева от които отиват за погасяване на таксата за обучение. Въпреки това, този специализант не е нито здравно, нито социално осигурен. Държавата ни принуждава да я напускаме, като не ни дава избор, което е жалко. И ако очаквате, че някой от нас ще остане в България, силно се лъжете, категоричен беше младият лекар.