Преглед на печата
Преглед на печата / dariknews.bg


Водещо заглавие в "Посредник"

При възрастните хора в Бохот
Наплашени от това, което виждаме и чуваме често по новините - за потресаващи неща в някои социални заведения, тръгнахме към Дома за възрастни хора в Бохот малко със страх. Намерихме го лесно - голямата оранжева сграда до трансформатора, така ни упътиха в пенсионерския клуб в селото. Сградата изглежда в добро състояние. На входа ни посрещна директорът Пламен Бъчев, който обясни, че в момента се извършва регулярна проверка от Министерството на труда и социалната политика. След като разговаряхме с него, влязохме вътре, за да се срещнем с обитателите. Част от тях заварихме притихнали на столовете и диваните в коридора, да слушат фейлетоните на Чудомир, които им четеше психоложката. И се развълнуваха при нашата поява.

Ще има ли и кога в Плевен културен център?

Предложение от художника Огнян Кузманов ще внесе за разглеждане в Общинския съвет кметът Димитър Стойков. На страниците на "Посредник" неведнъж с Кузманов сме коментирали случващото се (или неслучващото се) в културния живот на Плевен, като този път той предлага проект за създаването на културен център за камерни изяви от всички сфери на изкуството. Идеята е всяка седмица този културен център да бъде домакин на някакво културно събитие, като той ще събира не само художници, но и поети, писатели, актьори и музиканти, сподели Огнян Кузманов. По думите му, акцентът в проявите там ще падне върху изявите на детските школи, функциониращи в града. Знаете, че тук има школи по изобразително и приложно изкуство, балет, народни и модерни танци, за които от медиите научаваме, че са завоювали отличия в национални или международни конкурси, но все по-рядко виждаме изявите им в Плевен, посочи Кузманов. Мисля, че едно такова място действително може да се превърне в притегателен център за талантливите плевенски младежи, допълни той.

Дузина ексобщинари оспорват съкращенията си пред Темида

52-ма са освободените служители на Община Плевен от встъпването в длъжност на екипа на кмета Димитър Стойков. Част от освободените хора са преназначени, един е пенсиониран поради навършването на години, трима са зам.-кметове от екипа на бившия градоначалник Найден Зеленогорски. 12 от освободените от работа служители са завели дела в Административния съд и оспорват уволненията си. Това посочи доц. Стойков в отговор на питане от общинския съветник от БНД Георг Спартански на сесията в четвъртък.

Онкологичен семинар събира специалисти от страната

Асоциацията на студентите медици в България - клон Плевен, под патронажа на ректора на МУ - Плевен проф. д-р Г. Горчев, инициира и организира Първия национален обучителен семинар по онкология за студенти, специализанти и млади лекари, който ще се проведе на 25 и 26 февруари в Телекомуникационен ендоскопски център.
До този момент регистрираните участници за форума са над 130, в това число студенти от всички медицински университети в страната с най-много представители на студентската общност от МУ - София. За лектори са поканени едни от най-известните и значими специалисти в България.

Най-старият руски обичай и в Плевен

Масленица (Сирница, Сирна неделя) e най-старият празник, почитан от руския народ. Доказателство за това може да намерим в "Повесть временных лет" - произведение, написано през 17 век. Летописецът пише, че независимо от изминалите вече две столетия от приемането на християнството в Русия обичаят на почитане на Слънцето е все още жив.
До тази година Масленица се празнуваше само в Благоевград, ние решихме, че и в Плевен можем да покажем празника, сподели вчера Светлана Бейдова, председател на клуба на рускоговорящите граждани, живеещи в Плевен - „Възход".