Преглед на печата
Преглед на печата / dariknews.bg

"Билетите за влак - колкото изборна бюлетина" е водещото заглавие в "Посредник" днес.
Макар и в тежка финансова криза, от БДЖ изглежда не пестят от хартия. До този извод са стигнали нашите читатели Румяна и Васил Върбанови, които донесоха в редакцията на "Посредник" своите билети за пътуване с родните железници от Плевен до Шумен и обратно. Обикновено пътуваме за кратко и затова винаги си взимаме билети за отиване и връщане в първа класа, както направихме и сега по празниците, споделя Румяна. Още при закупуването им на плевенската гара, обаче, служителката се обърква и вместо за първа, издава на семейството билети за втора класа. Грешката лесно е поправена, след като дамата издава и допълнителен талон, покриващ разликата между двете класи.
Невниманието на служителката на БДЖ от Плевен, обаче, дало съществен резултат, когато нашите читатели пристигат в Шумен и решават да презаверят билетите си. Освен талон за връщане, от шуменската гара им издават билети за запазени места, както и такива за въпросната разлика между първа и втора класа. И всичко това умножено по две, като общият брой на билетите на семейство Върбанови в двете посоки станал девет. Дори кондукторът във влака от Шумен за Плевен беше изненадан и възкликна "Я, колко много билети!", разказва с усмивка Румяна Върбанова.
Щом се прибрали у дома, Румяна и Васил решили да си направят експеримент и да премерят колко е общата дължина на билетите им. Оказало се, че слепени деветте отрязъци са дълги точно 68.4 см. Със съпругата ми дори се шегувахме, че нашите билети са по-дълги от прословутите изборни бюлетини, споделя г-н Върбанов, който се оказва доста близо до истината. Наша справка показа, че на първи тур на последните избори бюлетината за избор на президент и вицепрезидент е била с дължина 54.6 см, а тази за избор на местна власт в Плевен - 69 см или едва 0.6 см по-дълга от билетите на нашите герои.

Мирослав Минчев: Не винаги чисто човешката справедливост съвпада с правната

Аз, както и колегите ми от галерията, сме заложници на една абсурдна ситуация, но за съжаление, в България не винаги чисто човешката справедливост съвпада с правната. Така коментира случващото се в художествена галерия "Илия Бешков", Мирослав Минчев. Той беше избран с конкурс за директор на културната институция, но след като съдът върна на поста уволнения миналата година Пламен Янкуловски, Минчев беше отстранен от галерията. Неоспорим факт е, че колективът на галерията положи неимоверни усилия да я изведе на водеща позиция - там, където й е мястото, допълни Минчев. По думите му, жалкото в момента е, че точно хората, които са се старали това да бъде постигнато, сега са в немилост, като не им се позволява да си вършат професионално работата. Тъкмо нещата потръгнаха, статутът на галерията беше променен и екипът започна да работи в перспектива за години напред и се върнахме отново в изходна позиция, коментира още Мирослав Минчев. Не си спомням през последните 15 години галерията да е развивала толкова активна дейност, като за тази година успяхме да реализираме повече от 40 изложби, с които зарадвахме както плевенската общественост, така и тази в цялата страна с пътуващите експозиции - нещо, което не е правено от години, дава като пример ексдиректорът. Освен силната експозиционна дейност, през това време галерията реши и един от най-наболелите си проблеми - ремонтът на покрива на сградата.

Играчки - еднодневки в чувала на дядо Коледа

Боклучави китайски играчки наводниха българския пазар по празниците. Самолет с разпадащи се крила, линейка по капли, полицейска кола с откачващи се на десетата минута врати и всякакви некачествени, и, още по-лошо - опасни за децата заради чупливите части, играчки се подават от чувала на Добрия старец.
На всичкото отгоре и цените им си ги бива - кола, купена за 12 лева издържа точно час невредима в ръцете на дете, чийто родители са от екипа на "Посредник". Необяснимо е, че никой в България не контролира качеството на стоките, предназначени за най-милото ни. Отвреме навреме КЗП съобщава за стоки, изтеглени от пазара, защото били опасни.
Но винаги постфактум. А преди това?!
Така и тази Коледа сме си дали парите за стотици хиляди тонове некачествена пластмаса, дошла с тировете от братски Китай.
Щом няма кой друг, дано Бог пази децата ни от опасни играчки!

Местният парламент с последно заседание за годината

Последно, макар и извънредно, заседание на Общинския съвет ще се проведе днес. Дневният ред на сесията включва въпросите, до които съветниците така и не стигнаха на заседанието в четвъртък миналата седмица. Както "Посредник" писа, тогава три от точките, а именно за освобождаване на управители на общински фирми, предизвикаха бурни дебати, като общинските съветници едва успяха да ги разгледат, макар и в удължения си с два часа работен ден. Не по-малко разгорещени бяха страстите и по време на обсъждането на цените за продажба на дървесина от временен склад, като в разискването се включиха и кметове на кметства от общината.
На пръв поглед, точките от втората част от сесията не предполагат бурни дебати. Сред тях са такива за продажба на общински недвижими имоти, както и такива за прекратяване на съсобственост между Община Плевен и граждани. Част от предложенията касаят участието на Общината в партньорски проекти.

Наши от неформална група в "Младежта в действие"

С различни дейности в програма "Младежта в действие" участва наша неформална група "Код вярно начало" с ментор Йордан Христов.
Преди около месец в Северна България се проведе пътуващо обучение "Доброволци в действие", организирано от Националния център "Европейски младежки програми и инициативи" и мрежата "Евродеск". Целта на пътуващото обучение беше да запознае максимално широк кръг от млади хора с принципите на доброволчеството и програма „Младежта в действие", а участници от Плевен бяха неформалната група "Код вярно начало", споделя Йордан Христов. "Обучението мина под формата на информационен ден, включващ провеждането на интерактивна доброволческа акция. Право на участие във всеки един от градовете имаха хора, които се интересуват от въпроси, свързани с Европейската доброволческа служба и програма „Младежта в действие". Максималният брой участници във всяко едно обучение е 30", научаваме още от разговора. Тренингът е бил разделен на 4 сесии, като в зависимост от броя и общия профил на участниците са били предвидени и определен брой алтернативни дейности и мероприятия. Използвани са игри за раздвижване и сближаване, интерактивно представяне на "Младежта в действие", видео, мозъчни карти (mind maps), изследователска експедиция, представяне на проектни идеи.