Представят книга в ръкопис за Левски
Представят книга в ръкопис за Левски / netinfo

Книгата в ръкопис „Левски и неговите почитатели и мистификатори” на историка Младен Стоянов ще бъде представена в Клуба на дейците на културата в Ловеч на 19 февруари от 17.30 часа.

Целта на книгата е да проследи как Левски е „обсебен” главно след 9 септември от официалните историци, как се става професор и академик с политизирането на Апостола, как съвремието връща стари тези, за да европеизира Дякона на българската свобода. Авторът се интересува и от това какво е отношението на църквата към Апостола. Интерес за историка Младен Стоянов представлява и темата как се заражда след Освобождението почитта към Левски и какво е било отношението на властниците към него от тогава до днес.

В кои кабинети на управляващи стои лика на Апостола и защо се кичат с него, кой има моралното право да говори за Левски, тези и още въпроси задава във все още неиздадената си книга историкът Младен Стоянов, който е и автор на „Масонството, Българската революция и Левски”, на книга за Христо Иванов-Големия и на любопитно-историческото четиво „История с аромат на вино”.