Повече жени, отколкото мъже са се преброили електронно в Плевенско
Повече жени, отколкото мъже са се преброили електронно в Плевенско / снимка: Дарик Плевен

1 953 жители на Плевенска област са се преброили успешно по интернет в първата част на кампанията по пробно преброяване, съобщи на пресконференция директорът на Териториалното статистическо бюро инж. Стоян Стоянов. Успешно са попълнили формулярите 991 жени и 962-ма мъже, които живеят в 647 жилища и формират общо 669 домакинства.

Вече е готов и първият извод от електронното анкетиране - броят на успешно преброилите се е два пъти по-малък от този на хората, които са влезли в системата и са се регистрирали. Според инж. Стоянов, явно хората или са се затруднявали при попълването на картата или е имало други проблеми.

От тази сутрин започна вторият етап на пробното преброяване - класическото, в което ще са ангажирани 50 анкетьори и 11 контрольори. Те ще посетят около 9 800 души в жк "Сторгозия" и жителите на село Гривица. Ако по време на преброяването в жилището няма никой, то преброителят е длъжен да посети адреса още няколко пъти. В случай, че отново никой не се отзове, ще се търсят сведения от съседите, уточни инж. Стоянов. Той напомни, че преброяването, макар и пробно, е задължително. Който се е преброил електронно, само трябва да съобщи на посетилия го анкетьор десетцифрения код, който системата дава при успешен край на регистрацията.

Инж. Стоянов призова за особена бдителност за евентуална поява и на мними анкетьори в останалата част на Плевен, вече има един сигнал за опит за бизнес на дребно покрай електронното преброяване. Сигналът е за разлепена в града обява, че се извършват услуги по оказване на помощ за електронно преброяване срещу заплащане от един лев на човек. Сумата е повече от символична, коментира директорът на ТСБ, но става дума, че се предоставят лични данни като ЕГН и номер на лична карта.

При посещението на адрес, преброителят трябва да се легитимира със служебна карта. Ако такива служебни лица се появят на друго място, освен в жк "Сторгозия" в Плевен - в района на улиците "Г. М. Димитров", "Захари Зограф" и около пътя на тролейбус номер 3, то те не са истински, обърна внимание Свилен Янков - зам.-кмет на община Плевен и председател на общинската комисия по преброяването.

Класическото пробно преброяване продължава до 20.00 часа на 14 септември.