По проект за над 1,3 млн. лв. подготвят ремонта на 45 обекта в Плевен
По проект за над 1,3 млн. лв. подготвят ремонта на 45 обекта в Плевен / archiv.DarikNews

Кметът на Община Плевен проф. Д-р Димитър Стойков представи на редовен брифинг проект "Създаване на проектна готовност по Оперативна програма "Региони в растеж" за програмия период 2014-2020".

Проф. Стойков подчерта, че този проект е особено важен не само защото е финансиран 100% от програмата, а защото в него са включени възлови и значими за Община Плевен инфраструктурни обекти и целта е при старта на новия програмен период/най-вероятно през 2015 г./, да има готови проекти, които да бъдат започнати веднага.

Проектът е на обща стойност 1 348 384 лв. и основната дейност по него е изготвяне на работни проекти в пълен обем, до разрешение за строеж, даващи възможност за извършване на инвестиционна интервенция в 45 обекта - общинска собственост, попадащи в обхвата на трите зони за активно въздействие на "Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Плевен 2014-2020 г.". Срокът на изпълнение е до 31 декември 2014 г.

Кметът обясни, че изборът на обектите е направен от Камарата на строителите, от проектантите и при проведено широко бществено обсъждане. Обектите са разделени в три основни групи като в първата попадат най-много - 10 детски заведения, както и зала "Катя Попова" и сградата на бившето училище "Марин Дринов", в която се предвижда изграждането на Комплекс за социални услуги.
Новият комплекс ще включва 5 социални услуги, които ще бъдат съсредоточени в бившето училище и това са: Общински домашен социален патронаж, Дневен център за възрастни с увреждания, Център за социална рехабилитация и интеграция, разкриване на Дневен център за възрастни с физически увреждания и Център за временно настаняване.

Относно зала "Катя Попова" и направено пред него предложение, чрез съответните реконструкции тя да бъде превърната в оперна зала, кметът каза, че според него е по-добре това да се направи по норвежка програма и то като един съвсем нов проект. Той посочи и мястото - в пространството преди началото на парк "Кайлъка", където преди години беше започнат строежа на Спортната зала.

Други осем обекта са свързани с Пешеходната зона като дейностите там са разделени на четири етапа. Първият е ремонта на пл. "Възраждане" като най-вероятно след това ще се работи по обновяване на Градската градина и така ще се получи в завършен вид тази част от центъра на Плевен. Предвидено е изграждане на нови детски площадки и обновяване на старите.

Сред тези осем обекта е и Водната каскада, за която кметът за пореден път увери, че няма да бъде засегната. Той уточни, че в проекта има заложено осигуряване на два декара зеленина в повече, но тя няма да е за сметка на Каскадата.
Кметът подчерта, че основна цел, свързана с работата на Каскадата е намирането на естествен източник на вода за захранването й. Той припомни, че месечната стойност на водата, използвана за нормалната работа на Водната каскада е между 22 000, 25 000, дори и 30 000 лева.
Той каза, че най-вероятно промишлена вода с голям дебит ще се осигури от района на чешмата "Балаклия", която ще бъде отведена по съществуващ водопровод до центъра на града.
Кметът обясни, че сондата, която работи пред Централната пощата в Плевен няма за цел да търси нефт или нечии дипломи. "Търсим вода и очакваме на около 100 метра да излезе промишлена вода, с която да могат да бъдат напоявани всички зелени площи в центъра на Плевен.